[Proje] : Şişhane Park

Proje Adı: Şişhane Park

BEYOĞLU/ İSTANBUL, 2014

Mimari: : SANALarc

Peyzaj: ARZU NUHOĞLU PEYZAJ TASARIM

İşveren: İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ve KARAKÖY GAYRİMENKUL YATIRIMLARI (KGY)

 

Şişhane Park İstanbul’un merkezinde bulunan kamusal mekânlar bağlamında cesur bir girişimdir. Beyoğlu’nun güneybatı sınırı ve Tarlabaşı Yolu arasında bulunan proje alanı, 80′ lerde yapılmış ve şimdi yoğun bir trafik yükü olan otoyol öncesi, bir park ve buna bağlı bir itfaiye istasyonu işlevine sahiptir. Bu referans ile Şişhane Park’ın geometrisi, İstanbul’un geçmiş ve gelecekteki kentsel kültürlerini, 360 derecelik bir görünüm ile yansıtmak amacıyla, özenle kurgulanmıştır. Tasarım temel amacı, coğrafi/doğal nitelikleri bakımından eşsiz bu kentsel çevrede alternatif bir kamusal alan yaratarak, insanların yoğun kent merkezinde keyifli bir deneyim yaşayabilmesi, ziyaretçi ve bölge sakinlerinin tekrar buluşmasıdır. Park, seyir terasları aracılığıyla Haliç’in yeşil örtüsüyle iletişim halinde olmakla birlikte çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapabilecek açık kamusal alanlar yaratmakta; dinlenmek, bir ağaç gölgesinde soluklanmak, oynamak ve grupça vakit geçirmek için nitelikli bölgeler oluşturmaktadır. Parkın geometrisi ve seviyelendirme sistemi, zihinlerdeki olumsuz yeraltı otoparkı algısını kırmaktadır. Şişhane Park, bulunduğu alanın daima kentin uç noktası ve ara bölgesi olarak algılandığı ve bu nedenle İstanbul’un ortak geleceği açısından net olarak tanımlanmaya ihtiyaç duyduğu gerçeğine atıfla şekillendirilmiştir.

Şişhane Park, İstanbul’daki diğer park tasarımlarında görülmeyen, alışılmamış unsurlar ve alternatif yaklaşımıyla kentin içine nüfuz etmeyi hedefler. Tasarım üç temel unsur ile tanımlanır: Siluet deneyimleme/yürüyüş yolları, seyir terası ve açık alanlar. Bu elemanlar Haliç’e özgü zengin bitki türleri ve çeşitli peyzaj elemanlarıyla geliştirilmiş, keyif ve ferahlık duygusu pekiştirilmiştir. Bu yolla, derin manzara hatları, cazip sosyal alanlar ve insanların ahşap gibi doğal malzemeye temas ederek deneyimlediği ve karmaşık kent merkezinde kendilerini konumlandırabildikleri bir kamusal ortam oluşturulmuştur. Parka özgü birçok farklı alan, her yaştan insanın keşfini ve eşsiz deneyimini beklemektedir.

Şişhane Çarşı-Yeraltı Otoparkı

Öte yandan , çarşı alanı farklı hizmetler, ticari ve kültürel aktivitelere ev sahipliği yapacak niteliktedir. Ayrıca, çeşitli toplu taşıma araçlarının bağlantı noktası olması itibariyle haraketli, yoğun ve insan sesinin hâkim olduğu bir nokta hayal edilmektedir.

Kentin Eşsiz Coğrafyasına ve Doğasına Övgü

Şişhane Park, mevsimsel değişim, güneşin gün doğumundan batımına kadar olan koreografisini izleme, kültürel etkinlikler ve insanların kendiliğinden, tanıdık ama sürekli değişen deneyimler yaratması amacı güder. Bunu yapmak için, herkesin aşina olduğu malzemeler, alternatif doku ve yüzey tasarımları, ilham verici anlatılar ve insanların kent ve ötesiyle ilişkisini, hayal gücünü tetikleyen unsurlar olarak kullanılmıştır.

Dolaşım tasarımında ve netlik açısından projenin en zorlu kısmı, arazinin alt ve üst girişleri arasındaki 12m.’ lik seviye farkıdır. Bu zorluk bir imkâna ve şansa dönüştürülerek, seviyelendirme yapılmıştır. Üst seviyede yüksek bir seyir terası yaratılarak Haliç tarafındaki yoğun, kirli ve sesli otoyol baskısı azaltılmış, orta seviyede tanımlı ve korumalı açık kamusal alanlar oluşturulmuş ve en alçak seviyede gün ışığının ve havalandırmanın çarşı ve otoparka sızması sağlanmıştır. Yüksek ve en alt seviyelerdeki amfi tiyatro biçimindeki oturma alanları ekinoks ve yaz gündönümü seyretmek üzere, bitkiler ve teras alanları ise gürültü kirlilğini önlemek üzere konumlandırılmıştır.

Tasarım ekibi Şişhane Park’ı, Galata’ya ve Beyoğlu’nun diğer ilçelere açılan bir kapı, Kasımpaşa’daki sosyal hayata bir bağlantı noktası olarak hayal etmektedir. Bu kamusal alan, kültürel etkinliklerin programlandığı, resmi ve sivil bir platform ve bölgedeki zengin doğal çevre ile kentsel yaşam deneyimini buluşturan bir yer olarak tasavvur edilmektedir. Bu amacın bir yansıması olarak, tasarım ve inşaat sırasında, 2014 kış ayından itibaren sosyal medyada yerin hikâyeleri toplanmaya başlamıştır bile. Onlar birkaçı:

“Bir kadın olarak, özellikle geceleri, güvenli hissettiğim ilk yeraltı otoparkı. İstanbul’a verdiğiniz bu hediye için teşekkür ederiz! ” A. Uludağ
“Burası o kadar güzel ki. Ailemi getireceğim.” Taş Ustası Ali

Kaba Yapı:

  • Betonarme: KGY
  • Ahşap Karkaslar: ASMAZ

Cephe:

  • Kordinasyon: KGY

Sirkülasyon: OTİS [Asansör], OTİS [Tamamlayıcı Malzemeler],CARLSTAHL [Çelik Gergi ve Ağlar]

Çatı: : Yeşil Vadi+KGY [Yürünebilir Teras Çatı]Yeşil Vadi [Yeşil Çatı]

Mekanik: KGY SİRKÜLASYON [Kordinasyon]

Proje Bilgi Kartı’nı pdf olarak indirmek için tıklayın; proje_karti_10

proje_karti_10