Salt’ın “Serseri Mayın: Gürel Yontan” adlı e-yayını, sanatçı Gürel Yontan üzerine yürüttüğü arşiv ve araştırma çalışmaları kapsamında yayımlandı. 1970’lerden günümüze Yontan’ın pratiğine bir bakış sunan yayın ile birlikte sanatçının arşivi de Salt Araştırma’da çevrim içi erişime açıldı.
“Serseri Mayın: Gürel Yontan”
E-Kitap
Araştırma ve Yayıma Hazırlayanlar: Vasıf Kortun, Sezin Romi
Metin Editörü: Erman Ata Uncu
Metinler: Defne Kırmızı, Erman Ata Uncu
Katılımcılar: Bilge Demirkazan, Tan Oral, Gürel Yontan
Söyleşi Deşifre: Feyza Kırkoğlu
Grafik Tasarım ve Uygulama: Elif Tuna, Gamze Cebeci
Yayınevi: Salt
Sayfa Sayısı: 121
Dil: Türkçe
Garanti BBVA tarafından kurulan Salt, 1950’lerden günümüze Türkiye sanat tarihi odaklı araştırmaları kapsamında Serseri Mayın: Gürel Yontan adlı e-yayını PDF ve EPUB formatlarında erişime sunuyor. Vasıf Kortun ve Sezin Romi’nin hazırladığı yayın, sanatçı ile gerçekleştirilen kapsamlı söyleşinin yanı sıra Defne Kırmızı ve Erman Ata Uncu’nun yazılarını içeriyor.

Salt Araştırma, Gürel Yontan Arşivi
Sanatçının Salt Araştırma arşivindeki portfolyosu rehberliğinde gerçekleştirilen söyleşi, Yeni Eğilimler, Öncü Türk Sanatından Bir Kesit ve Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergileri ile Seretonin gibi etkinlikleri ele alıyor. 1983’te Ankara’da Dost Sanat Ortamı’nda açtığı kişisel sergisini ve 2004’te Ahırkapı’daki binaya yaptığı müdahaleyi aktarıyor. Söyleşide, 1980 öncesi Türkiye sanat ortamında sanatçıların edebiyat, mimarlık, tiyatro, sinema gibi farklı kültür alanlarından kişilerle iç içe geçmiş ilişkileri de irdeleniyor. Sanatçının asistanı Bilge Demirkazan ile birçok projede birlikte yer aldığı dostu, sanatçı ve çizer Tan Oral’ın da katıldığı bu söyleşiye, Defne Kırmızı ve Erman Ata Uncu’nun yazıları eşlik ediyor. Defne Kırmızı, Yontan’ın “kavramsal” sanattaki yerini ve işlerini incelerken, Erman Ata Uncu sanatçının sanat ortamındaki hazır yapı, tutum ve temayüllerle uyumsuzluğu üzerine bir okuma gerçekleştiriyor.

yaptığı binanın önünde, 2004
“Serseri Mayın: Gürel Yontan”, adını Yontan’ın kendi kuşağından sanatçıların çalışmalarına yön verme çabası için yaptığı benzetmeden alıyor. Sanatçı, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki öğrencilik döneminde tanık olduğu genel yaklaşımı, “Herkes kendine özgü bir serseri mayın gibiydi, nereye tutunacağını bilmiyordu,” diye ifade ediyor. Salt’ın uzun soluklu sanat araştırmaları kapsamında hazırlanan e-yayın, Yontan’ın üretimi odağında Türkiye sanat ortamından bir kesiti aktarmayı amaçlıyor.

Salt Araştırma, Gürel Yontan Arşivi
“Serseri Mayın: Gürel Yontan” yayını ile birlikte, sanatçının arşivi de çevrim içi erişime açılıyor. Salt Araştırma’daki sanatçı arşivleri arasına eklenen koleksiyon, Yontan’ın 1970’lerin sonundan 1990’lı yıllara üretimini kapsayan portfolyosu ile kişisel fotoğraflarından bir seçkiyi bir araya getiriyor. Öğrenciliğinden bugüne pratiğine bir bakış sunan Gürel Yontan Arşivi’ne ve sanatçı hakkındaki tüm kaynaklara archives.saltresearch.org adresinden erişilebilir.