“Seni Sevmeyen Ölsün” Sekiz Sanatçıdan Oluşan Özel Seçkisiyle (Anna Laudel – İstanbul)da!

Küratörlüğünü sanat gazetecisi M. Gülben Çapan’ın üstlendiği karma sergi “Seni Sevmeyen Ölsün”, Anna Laudel İstanbul’da 10 Eylül’e kadar sanatseverlerle buluşuyor. 


“Seni Sevmeyen Ölsün”
Sergi

Sanatçılar: Anıl Can, Ardan Özmenoğlu, CANAN, Cansu Yıldıran, Haluk Çobanoğlu, Rasim Aksan, Tuğberk Selçuk, Yasemin Özcan
Küratör: M. Gülben Çapan
Tarih: 26 Mayıs – 10 Eylül 2023
Yer: Anna Laudel, Beyoğlu / İstanbul


Adını Tüdanya’nın 1986 yılında çıkış yapan aynı isimli şarkısından alan sergi, Anıl Can, Ardan Özmenoğlu, CANAN, Cansu Yıldıran, Haluk Çobanoğlu, Rasim Aksan, Tuğberk Selçuk ve Yasemin Özcan dâhil olmak üzere farklı materyal ve tekniklerde üretim yapan sekiz sanatçının disiplinlerarası eserlerinden oluşan bir seçkiye yer veriyor.

Haluk Çobanoğlu, Teknik okulda dönem sonu eğlencesi, Sultanahmet, İstanbul, 2000

Türkiye’nin modernleşme çabasına tepki olarak ortaya çıkan 1960’ların kültür furyası arabesk”, serginin ana temasını oluşturuyor. Uzun yıllar resmi yasaklara ve sansürlere maruz bırakılan, zor hayat şartlarına karşı bir başkaldırı niteliğinde olan arabeskin yaşadığı dönüşüm, seçkide yer alan eserler aracılığı ile  farklı form ve biçimlerde hayat buluyor.  

Cansu Yıldıran, Lubunlarca Son Akşam Yemeği, 2022

Sergi, son yıllarda değişen, dönüşen ve günden güne özgürleştirilerek daha geniş kitlelere hitap eden bir müzik türü haline gelen arabesk müziğin yolculuğuna ışık tutuyor. Geçmişte arabeskin “babaları” olarak anılan figürler ile günümüzde arabeski yaşamaya devam edenler arasındaki sınıfsal uçurum üzerine kurulan sergi, bugün toplumun geride kalan ve kimlik arayışını sürdürmeye devam eden ötekileri yeniden düşünmeye davet ediyor. 

Seni Sevmeyen Ölsün, Fotoğraf Hadiye Cangökçe, 2023, Anna Laudel Istanbul

“Seni Sevmeyen Ölsün” seçkisiyle, acının ve aşkın isyanı üzerinden ortak bir kimlik ve bir “kurtarıcı” arayışına giren bir kültürün, kendi yarattığı kahramanlarının toplumsal değişimine, kenardan merkeze hareketle ve bu hareketin gücüyle yeni kahramanların nasıl yaratıldığına tanıklık ediyor.