TEPTA Aydınlatma, Odunpazarı Modern Müze (OMM) bünyesinde sanatçı Ata Doğruel tarafından gerçekleştirilen ve performans sponsoru olduğu Işık Kaynağı isimli performansı, düzenlediği Eskişehir gezisi ile 46 kişilik bir grup ile buluşturdu.
TEPTA Aydınlatma tarafından düzenlenen gezi, Ata Doğruel’in 7 Kasım tarihinde başladığı performansını, İstanbullu mimar, iç mimar ve tasarımcılarla buluşturmayı hedefledi. Bu çerçevede kendi alanlarında öncü işlere imza atan 23 yaratıcı stüdyodan 40 isim, TEPTA satış ve pazarlama ekipleri ile birlikte Eskişehir’e gitti.
Performans sanatçısı Ata Doğruel’in 40 gün / 960 saat aralıksız olarak sürdüreceği OMM‘da gerçekleşmekte olan “Işık Kaynağı” performansı ile buluşulan deneyim günü, İstanbul’dan, hareketle OMM’a varan izleyiciler, TEPTA Aydınlatma’nın Stratejik Marka Direktörü Özlem Yalım’ın müzenin amfisinde yaptığı açıklama ile performans hakkında bilgi aldılar. Yalım konuşmasında TEPTA’nın, bu performans ile ilk kez bir sanat eserinin kendisine performans sponsoru olarak destek verdiğinden bahsetti. OMM ile iş birliklerinin, müzenin proje aşamasında Kengo Kuma Architects ile birlikte yapının tüm aydınlatma armatürleri ve ışık alanındaki süpervizörlüğü için TEPTA’nın tercih edilmesi ile başladığını, böyle önemli ve alanında öncü bir sanat performansı ile devam ediyor olmasından duydukları heyecanı dile getirdi. Ata Doğruel tarafından gerçekleştirilen “Işık Kaynağı” isimli esere verilen desteğin TEPTA’nın iş ve hizmet alanı ile örtüşen bu yapıda olmasının ve bunun da marka değerlerine sağladığı katkının altını çizdi.
Davetliler, sanatçı için OMM’da özel olarak hazırlanan ışık almayan odayı, kendilerinin içeride kaldıkları süre boyunca aydınlatarak performansın parçası olacaklarını öğrendiler. Deneyimi mumlu veya mumsuz olarak yaşayan izleyiciler, mum ışığı, karanlık, aydınlık gibi değişkenlik gösteren bir ortamda sanatçı ile bir araya gelirken, hiç konuşmayan ve yaşamını bu karanlık ortamda sürdürürken sadece içeri girenlerin ışıkları ile aydınlanan Doğruel’e sorularını yönelttiler.
Bu özel deneyim günü ile, Performansı” gibi bir sanat performansının tasarımcılar, mimarlar ve iç mimarlar ile buluşmasına olanak sağlayan TEPTA, yılın sonuna dek 30.yıl kutlamaları çerçevesinde düzenlediği farklı buluşmalara imza atmaya devam edecek.
TEPTA’nın 2022 yılında gerçekleştirdiği kültür sanat haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Ata Doğruel
Ata Doğruel (d. 1991, Kütahya), performanslarında soyutlanma, dayanıklılık gibi kavramlar üzerine yoğunlaşarak, uzun süreli performanslar ile bedensel ve zihinsel sınırlarını zorlamayı hedeflemektedir. Lisans eğitimine Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde başlayıp Medya ve Görsel Sanatlar Fakültesi’nde eğitimini tamamlamıştır. Sanatçı 9 günlük açlık, 13 günlük sessizlik gibi kendini, doğayı, evreni keşfederek başladığı süreçte, en son aralıksız 28 gün boyunca beslenme eylemini halka bırakarak daha fazla soru üretmeyi amaçladığı performanslar gerçekleştirmiştir.
Doğruel, performans sanatını bu yolda aracı olarak kullanmakta ve anlam arayışını sürdürmektedir.
Sanatçının başlıca performansları arasında; Performistanbul’un Simge Burhanoğlu küratörlüğünde gerçekleştirdiği İhtiyaç: Sen 672 saat Canlı Süreç kapsamında Tevazu (solo) (İstanbul, 2018), Venice International Performance Art Week” Co – Creation Live Factory Prologue 1 kapsamında Eva Martino ile We have just only met (Venedik, 2017), Pedro Gómez-Egaña ile Eşyaların Etki Alanı, “15. İstanbul Bienali”kapsamında (Galata Rum Okulu, İstanbul, 2017), Performistanbul ile Simge Burhanoğlu küratörlüğünde Elçi (solo) (Pera Müzesi, İstanbul, 2017) ve Performistanbul ile “Zilberman Projects” kapsamında Sonsuz Tarla (solo) (Zilberman, İstanbul, 2017) bulunmaktadır.
TEPTA Aydınlatma
1991’den bu yana mimarlara, tasarımcılara, elektrik mühendislerine ve son kullanıcılara ışık alanında hizmet sunan bir çözüm ortağıdır. TEPTA Aydınlatma hizmetleri, küçük veya geniş ölçekli projelendirme ve “doğru” aydınlatma danışmanlığından, önde gelen aydınlatma markalarının ürünlerinin satışına, süpervizyon ve denetim hizmetlerine, satış sonrası bakım servislerine kadar yaygındır. TEPTA, çalışmalarında başarıyı, mimarlardan, pazarlama uzmanlarından ve teknik ekipten oluşan deneyimli kadrosu ile sağlar.
TEPTA böylesine geniş bir ürün ve hizmet yelpazesini 30 yıldır temsilcisi olduğu iGuzzini’nin yanı sıra alanında önde gelen 30’dan fazla Avrupa merkezli şirketin Türkiye temsilcisi olarak gerçekleştirmektedir. Tasarım ve kaliteleriyle öne çıkan bu markalardan bazıları, Simes, Leucos, Lodes, Roger Pradier, Lasvit, Brand van Egmond, Catellani and Smith, Cini and Nils, Kundalini, Aqua Creations, Linea Light Group, ilFanale, Torremato, Bover, Neri, Forestier, Diesel Living for Lodes, Martinelli Luce ve Terzani olarak sayılabilir. 100.000’in üzerinde ürün çeşidine sahip olan TEPTA Aydınlatma’nın Levent’teki 4 katlı mağazasında bu yelpazenin küçük ama çarpıcı bir bölümü sergilenmektedir. TEPTA ayrıca yerel tasarımın da destekçisi olarak mağazasında yerel aydınlatma tasarımcılarının son tasarımlarını sunmaktadır.
Bütün bunların yanında TEPTA sunduğu hizmetler arasında özel üretim ürünler de bulunmaktadır. Projelerin bütünlüğünün öncelikli olduğu durumlarda, mimarların, tasarımcıların, elektrik mühendislerinin ve son kullanıcıların özel istekleri doğrultusunda teknik, estetik ve ekonomi üçgeninin birleştiği en uygun noktayı, gerçekleştirdiği üst kalitedeki üretimlerde sağlayan TEPTA, bu özelliği ile gerek yurt içinde gerekse yurt dışında iyi, hızlı ve güvenilir bir çözüm ortağıdır.
Bugüne dek gerek yurt içinde gerekse yurt dışında pek çok projeye imza atmış olan TEPTA’nın önde gelen projelerinin arasında Dolmabahçe Sarayı Saltanat Kapısı, Bakü Haydar Aliyev Müzesi ve Haydar Aliyev Parkı, İzmir Adnan Menderes ve İstanbul Atatürk Havalimanları, Amerikan Konsolosluğu, Van Kalesi, IKSV, ARTER, SSM, The Seed, İznik Vakfı, Acıbadem ve Liv Hastaneleri, İzmit ve Kayseri saat kuleleri, Edirne Muradiye ve Selimiye Camileri, Azerbaycan Şemkir Kilisesi, Şırnak Kırmızı Medrese gibi ilgi çekici işler de bulunuyor. TEPTA kuruluşundan bu yana İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin aydınlatma sponsorluğunu üstleniyor; kültür ve sanat projelerine aralıksız olarak desteğini sürdürüyor. 2019 yılında açılan Arter Müzesi’nin dış mekân aydınlatmalarının yanında, Eskişehir’de Kengo Kuma imzası ile hayata geçen OMM Odunpazarı Modern Müze’nin tüm aydınlatması da TEPTA tarafından gerçekleştirildi.
Türkiye’nin sanat gündemini yakından takip eden ve sanat alanında doğru aydınlatmanın yaygınlaşmasına öncülük eden TEPTA, iki kez Venedik Bienali, Mimarlık sergilerini aydınlatmasının yanında, İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak açılan Abdülmecit Efendi Köşkü sergilerini, dönemsel olarak Contemporary İstanbul’daki ve özel galerilerde açılan sayısız serginin yanı sıra 17.İstanbul Bienali’nin aydınlatma sponsorluğunu üstlenmektedir.
TEPTA’nın, yurt dışı çalışmaları Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Romanya, Libya, Suudi Arabistan gibi ülkeleri kapsamaktadır. | www.tepta.com