[Proje]: Antakya TSO Yönetim Binası

Proje Adı: ANTAKYA TSO YÖNETİM BİNASI
HATAY, 2019
Mimari: ÇİNİCİ MİMARLIK | CAN ÇİNİCİ, CEM KATKAT, BEGÜM BİLGİN YILMAZ, DERYA AGÜDAY, SELİM KOYTAK
İç Mimari: ÇİNİCİ MİMARLIK
İşveren: ANTAKYA TİCARET VE SANAYİ ODASI
Fotoğraf: ÇİNİCİ MİMARLIK ARŞİVİ, ÖMER SELÇUK BAZ

Antakya, Hatay’da konumlanan “Antakya TSO Yönetim Binası”nın mimari ve iç mimari projesi Çinici Mimarlık imzası taşıyor. 2019 yılında tamamlanan yönetim binasını tasarım ekibi şöyle anlatıyor:

“2014 yılında ATSO başkanı bizleri yeni bir idari binanın mimari projesi için Antakya’ya davet ettiğinde yapı için düşünülen iki arazi söz konusu olduğunu gördük: Biri kentin çeperlerine yakın konut yoğunluklu bir yerleşimin çevrelediği büyük sayılabilecek bir arazi; diğeri ise ATSO’nun o sıralarda kullanmakta olduğu kentin tarihi merkezinde ve koruma bölgesinde yer alan eski bir binanın bulunduğu parsel. Bizler ikincisi yönünde tercih bildirdik.

Eski bina 1980’lerin başında inşa edilmesine rağmen pek de ehil bir el tarafından tasarlanmamış, küçük bir parselde yer almasına rağmen doğal ışık alma konusunda sorunlu, gereksiz sıklıkta kolonları olan verimsiz bir yapı idi. Sonuç olarak, yapı sınırlarının direkt olarak parsel sınırları ile belirlendiği (Fransızların vaktiyle uyguladıkları kent mimarlığı regülasyonlarından kaynaklandığını tahmin ettiğimiz), etrafında müze, vali konağı gibi önemli yapıların olduğu oldukça göz önünde olan bu köşe parselde, çoğunlukla idari ve toplantı mekânlarından oluşan günün normlarına uygun yeni bir ofis binası tasarladık.

Küçük sayılabilecek bir plan düzleminde çalıştığımız için ilk verdiğimiz karar, merdivenlerden, ıslak mekanlardan ve diğer servis alanlarında oluşan dikey şaftı, arazinin kavis aldığı köşe kısmına yerleştirmek oldu. Plandaki kullanım verimliliğini ve konforunu arttıran bu hamle, hem değişik ofis katlarını birleştiren galeri boşluklu bir iç mekânın oluşmasını sağladı, hem de binanın dışarıdan köşe algısını vurgulamış oldu. Bu özelliği ile bina bir anlamda Antakya’nın koruma bölgesi içinde geçmişte çeşitli zamanlarda inşa edilmiş bir dizi köşe bina serisine eklemlenmiş oldu. Açık ofisleri, irili ufaklı toplantı salonlarını ve yönetici oda ve makamlarını barındıran yoğun kullanımlı iç mahalleri, binanın dış zarfında traverten taşından örülmüş bir ızgara ile sarmalandı. Onlara asılan ince taş yatay elemanlarla da iç mekânlara kontrollü bir güneş ışığı sağlanmış oldu.

Bina ara katlardaki yoğun ofis kullanımları dışında. 1. bodrum katında toplantı salonu ve Hatay Devleti Müzesi sergisini barındıran ufak bir sergi mekânı bulunuyor. 3 ofis katı üzerinde çatı kotunda sağlanan bir çekme katta, önünde zengin Antakya panoramasına sahip bir terasa açılan çok amaçlı kapalı bir etkinlik alanı da oluşturuldu.

Pandemi sırasında kullanıma açılan binanın iç mekânları hala tam olarak bitirilememesine rağmen açıldığı günden beri yoğun bir kullanıma sahne olmakta ve kent yaşamında hatırı sayılır bir ağırlık oluşturmaya başladı.”

Statik Projesi: Yapı Akademisi
Mekanik Projesi: Elmaksan Mühendislik
Elektrik Projesi: Elektra Mühendislik
Aydınlatma Tasarımı: TEPTA Aydınlatma

This slideshow requires JavaScript.


Cephe

  • ASAŞ Alüminyum [Alüminyum Doğramalar ve Kaplamalar]

Çatı

  • ASAŞ Alüminyum [Alüminyum Kaplamalar]

Mekanik

  • DAIKIN [Klima Sistemi]

Aydınlatma

  • TEPTA Aydınlatma

Bitirme İşleri

  • Akpa Alüminyum [İç Modüler Bölmeler]
  • Bien Seramik [Zemin Kaplamaları]

Islak Hacim

  • VitrA [Vitrifiyeler]