Klima Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?*

Uygun klima seçimi mekândan kişi sayısına kadar farklı pek çok kriter etrafında şekilleniyor. Yanılgıya düşmeden, doğru klima seçimi nasıl yapılır sorusuna da bu nedenle birden fazla faktörü hesaba katarak yanıt vermek gerekiyor. Tek seferde en uygun klima modelini bulmak oldukça önem teşkil ettiğinden, tüm bu faktörleri sıralayıp ona göre bir tercihte bulunmak da doğru seçimin anahtarı. Peki klima alırken nelere dikkat edilmeli, klima seçiminde hangi noktalar önem taşıyor?*

Klima Çeşitleri

Klima alırken dikkat edilmesi gerekenler listesinin en öncelikli konularından biri cihaz çeşitliliği. Klima çeşitleri, farklı yaşam alanlarına hitap etmek amacıyla tasarlanıyor ve çeşitli beklentileri karşılıyor. Bu açıdan öncelikle hangi klima çeşidine ihtiyaç olduğunu saptamak önemli. Örnek olarak, küçük–büyük pek çok evde yaygın olarak kullanılan duvar tipi klimaları verilebilir. Bu klimalar duvara monte edilen bir üniteye sahip olup sessiz çalışmaları ile biliniyor. Konutların yanı sıra iş yerlerinde, mağazalarda, otellerde, alışveriş merkezlerinde, okullarda, sinemalarda da duvar tipi klimalar çokça tercih ediliyor. 9.000 BTU ile 28.000 BTU kapasiteleri arasında birçok duvar tipi modele ulaşmak mümkün. Örnek olarak; Baymak, Vestel, Samsung, Bosch, LG klima gibi modeller pek çok duvar tipi seçenek sunuyor. Klima alırken nelere dikkat etmeli sorusunun en temel yanıtı cihaz çeşitliliği olduğu için burada farklı modellere de şans tanımak önem taşıyor. Örneğin, evlerden ziyade daha geniş iç mekânlar için salon tipi klimalar daha iyi bir tercih olabiliyor. Buzdolabını andıran görünümü ile salon tipi klimalar, hastanelerden okullara, villalardan eğitim merkezlerine kadar pek çok büyük alanda öne çıkıyor. Tavan tipi, kaset tipi gibi çeşitler de yine özellikle ticari klimalar arasında dikkat çeken modeller arasında.

Klima Kapasiteleri

Klima alırken nelere dikkat edilir sorusunun bir diğer önemli yanıtı da modellerin sunduğu kapasitede saklı. BTU (British Thermal Unit) olarak ifade edilen klima kapasiteleri, kısaca bir klimanın 1 saatte ortamdan aldığı ya da ortama verdiği enerji miktarını ifade ediyor. Bu değer ne kadar yüksek ise klimanın ısıtma veya soğutma kapasitesi de o oranda yükseliyor. Özetlemek gerekirse yüksek BTU kapasitesine sahip klimalar, belirli bir zamanda havayı çok daha fazla miktarda ısıtabiliyor ya da soğutabiliyor. Bu da istenilen iklimlendirme için artı sağlıyor. Vestel, Samsung, Airfel, LG, Bosch, Baymak gibi öncü markaların sunduğu geniş BTU çeşitliliği nokta atışı bir seçim yapılmasına yardımcı oluyor. İş yerine, ofise, eve klima alırken nelere dikkat etmeli denildiğinde; mekân büyüklüğüne paralel BTU kapasitesi öne çıkıyor. Genellikle yaşanan yerin iklimine göre belirlenen katsayıları ile soğutulacak alanın metrekare cinsinden büyüklüğü çarpılarak doğru sonuç elde edilebiliyor. Şayet soğutulacak mekândaki kişi sayısı 4’ten fazlaysa o zaman “Bölge Katsayısı x Soğutulacak Alan” formülünün sonucuna her bir kişi için 600 BTU daha eklenebiliyor. Bölge iklimine ve metrekareye göre klima seçimi bu şekilde elde edilebiliyor. Akdeniz Bölgesi 445, Doğu Anadolu Bölgesi 308, Ege Bölgesi 423, Güneydoğu Anadolu Bölgesi 462, İç Anadolu Bölgesi 346, Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi 385 katsayılarına sahip. Kapasite değerlerine göre bir karşılaştırma yapıldığında ise, örneğin Marmara Bölgesi’ndeki 50 metrekarelik bir iç mekân için 19.250 BTU veya 24.000 BTU kapasiteli klimalar ideal olabiliyor. 12000 BTU kapasiteli klimalar ise yaklaşık 25 metrekarelik alanlar için uygun çözüm sunuyor. 100 metrekarelik ortalama kişi sayısına sahip bir ofis içinse 48.000 BTU kapasiteli salon tipi klimalar ideal sonuç veriyor.


*Bu bir reklam içeriğidir.