Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Independent Curators International (Uluslararası Bağımsız Küratörler) oluşumunun Yarına Notlar sergisi kapsamında bir söyleşi düzenliyor. Pera Müzesi oditoryumunda gerçekleşecek söyleşide, sanatçı Ali Kazma, Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluşan Kuzey adlı video çalışması üzerine küratör Mari Spirito ile sohbet edecek.
“Yarına Notlar”
Söyleşi
Konuşmacılar: Ali Kazma, Mari Spirito
Dil: İngilizce, Türkçe simültane çeviri ile
Katılım: Ücretsiz
Tarih: 16 Şubat 2022 Çarşamba
Saat: 18.30
Yer: Pera Müzesi Oditoryumu
COVID-19 küresel salgını sürecinde yaşanan kültürel geçişi ele alan güncel sanat çalışmalarını bir araya getiren Yarına Notlar sergisi, 25 ülkeden 30 küratörün bu doğrultuda oluşturduğu seçkiyi sunuyor. Küresel bir çağda sanatın kolektif hafızanın inşasındaki rolünü ele alan sergideki birçok çalışma, kuşku ve güvensizliğin yükseldiği zamanlarda dünyayı anlamlandırmanın yollarını sorguluyor.
Farklı coğrafyalardan 29 sanatçının eserlerinden oluşan sergide Ali Kazma, Kuzey başlıklı iki kanallı video çalışması ile yer alıyor. Çalışan, emek sarf eden insan bedenlerinin hareketlerine odaklanan Kazma, eserlerinin çoğunda işinde ustalık kazanmış kişiler tarafından gerçekleştirilen bir dizi mesleğin ayrıntılı uzmanlığını yansıtıyor. Sanatçının Yarına Notlar sergisinde yer alan Kuzey isimli video çalışması, Arktik Okyanusu’nda terk edilmiş bir maden alanına odaklanıyor.
Küratör Mari Spirito’nun Yarına Notlar sergisine dahil ettiği bu video, izleyiciyi 1930’lardan 1980’lerin sonuna kadar Sovyetler tarafından yönetilen terk edilmiş bir madene, Svalbard Adaları’ndaki Pyramida’ya götürüyor. Daha önceden bir Sovyet işçi kolonisine ait olan bu binalarda zamanın kristalleşmiş bir olgu olduğuna dikkat çeken Spirito, sergi için neden bu eseri seçtiğini şu sözlerle açıklıyor: “İnsan yaşamının tamamen noksan olduğu Kuzey, kolektif münferit hayat deneyimlerimizi vurgulayarak kendine yeten ve korunaklı, ancak kaybedilmiş, izole bir topluluğun metaforik bir portresini sunuyor. Duygusal ve ulusal tecridimiz her gün pekişmeye devam ediyor. Bir başka deyişle Kuzey, karantinanın birincil ve uzun vadeli etkileriyle doğrudan yüzleşiyor.”
Sergiye paralel olarak 16 Şubat Çarşamba günü saat 18.30’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek söyleşide Mari Spirito, Ali Kazma ile bu video çalışmasına ilişkin detayları konuşacak.
Yarına Notlar sergi hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşılabilir.
Ali Kazma
1993 yılında ABD’de lisans eğitimini tamamlayan Ali Kazma, Londra’da kısa bir süre fotoğraf eğitimi aldı. 1995 yılında film eğitimi almak için ABD’ye döndü. New York’taki New School Üniversitesinde yüksek lisans eğitimini tamamlarken eş zamanlı öğretim elemanı olarak görev yaptı. 2001 yılında UNESCO tarafından verilen “Sanata Destek Ödülü”ne layık görülen Kazma, 2005 yılından beri üzerinde çalıştığı Engellemeler serisiyle 2010 yılında medya sanatı alanında North Rhine-Westphalia Sanat Vakfı tarafından verilen prestijli Nam June Paik Ödülü’nü kazandı. Çağdaş insanın varlığı ve faaliyetlerinin anlam ve önemine dair temel sorular ortaya koyan Kazma bağlamda aralarında güçlü ilişkileri ve diyalogları olan işler, birbirine bağlı konularda estetik ve etik söylemler geliştiren zihinsel ve fiziksel alanlar yaratmayı amaçlar.
Mari Spirito
Mari Spirito, 2011’den bu yana İstanbul ve New York’ta sergiler ve kamusal programlar düzenleyen ve sunan kültürler arası bir sanat organizasyonu olan Protocinema’nın Kurucu Direktörü ve Küratörüdür. 2015’te Protocinema’nın Genç Küratör Serisi mentorluk programını başlatan Spirito 2020’de Ahmet Öğüt’ün “Hiçbir şiir şairini sevmez”, Yarat Çağdaş Sanat Merkezi, Bakü’deki sergisinin ve Theo Triantafyllidis’in ilk gösterimi Sundance Film Festivali’nde yapılan “Anti-Gone” çalışmasının küratörlüğünü üstlendi. 2019 Pekin Sanat Zirvesi için kamusal konuşmaların küratörlüğünü yaptı; 2018’de Independent Curators International (ICI) Curatorial Intensive, Bangkok’ta yer aldı, Alserkal Arts Foundation Public Commission, Dubai’de Hale Tenger ile birlikte çalıştı. Spirito, 2013 – 2018 yılları arasında hem Art Basel hem de Art Basel Miami Beach için konuşma serisi programladı; 2017’de Inaugural High Line Plinth Commissions için Uluslararası Danışma Komitesi Üyesi olarak görev yaptı; 2015-2017 yılları arasında Alt Bomonti, İstanbul’un Küratörü ve Direktörü olarak çalıştı.2017’de Onassis Kültür Merkezi için “Adaletin Doğası Üzerine” sergisi ve söyleşi küratörlüğünü üstlendi. 2012’de 2. Mardin Bienali Danışmanı olarak görev aldı. 2000-2012 yılları arasında 303 Gallery New York’un Direktörlüğünü üstlendi. Spirito, New York Participant, Inc’in Yönetim Kurulu üyesi ve Massachusetts College of Art, Boston’dan Güzel Sanatlar Diploması derecesine sahip.