(ARREDAMENTO MİMARLIK)’ın Eylül-Ekim Sayısı Çıktı!

Arredamento Mimarlık, yeni sayında “Unutulamayan Mahalle: Bir Türkiye Saplantısının Psikososyal Dünyası” başlığını tartışıyor. Melike Altınışık pratiğinin farklı işler ölçeğinde, tanıklıklar ve işbirlikleri üzerinden incelendiği bir profil dosyasına da yer veren Eylül-Ekim sayısına basılı ve dijital olarak ulaşılabiliyor.

Osmanlı döneminde mahalle yaklaşık 18. yüzyıldan başlayarak kimi toplumsal grupların tahakkümünden ve büyük gözaltı ortamından kaçmak için uğraştığı bir kentsel gerçekliktir. Aynı yüzyılda ve hemen sonrasında bu yapılanma üst sınıflardan başlayarak adım adım çözülür. 20. yüzyıla gelindiğinde ise İstanbul’da artık geleneksel mahalle kalmamıştır. Ne var ki, 1990’lardan başlayarak genç ve orta yaş kuşağı; tanımadığı, ne idüğünü bilmediği, boğuculuğundan habersiz olduğu o mahalleyi özlemeye koyulur. Ama, özlenen Osmanlı ve geleneksel toplum nasıl bir “yok-zaman”sa, mahalle de bir “yok-mekan”dır artık. Tema dosyası; İlhan Tekeli, Bülent Batuman ve Aysim Türkmen’in metinleriyle, bugün o muhayyel cennet mahalleyi yeniden üretmeye yönelik çabaları tartışıyor.

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın (ÇEİS) katkılarıyla yayınlanan “Opus Caementicium” başlıklı yazı dizisinin yeni bölümünde 2013 yılında Marsilya’da açılan Avrupa ve Akdeniz Uygarlıkları Müzesi (Mucem) inceleniyor. Le Corbusier’nin Unité d’Habitation’undan bu yana Marsilya’da inşa edilen en yenilikçi tasarım olarak nitelenebilecek yapıyı, Z. Canan Girgin değerlendiriyor.

Eylül-Ekim sayısının Profil dosyası ise mimar Melike Altınışık’ın üretimini farklı işler ölçeğinde, farklı mesafelerden tanıklıklar ve işbirlikleri üzerinden inceliyor. Uğur Tanyeli, Suha Özkan, İpek Akpınar, Saadet Kök, Ian Ritchie, Nilüfer Kozikoğlu, Marcela Spadaro, Ahmet Topbaş, Deniz Aslan, Hyukchan Kwon ve Heval Zeliha Yüksel’in katkılarını biraraya getiren dosyada ayrıca Pelin Derviş’in, Altınışık’la yaptığı söyleşi, yeni dünya düzeninde mimarlık nasıl düşünülmeli, nasıl yapılmalı soruları odağında Altınışık’ın 20 yılı bulan profesyonel mimarlık yolculuğunun izini sürüyor.

Yeşim Bakırküre’nin, İstanbul’un çok bildik ve sevilen restoran mekanlarından biri olan Karaköy Lokantası’nın yakın tarihte uygulaması tamamlanan yenileme projesini anlattığı 348. sayıda; Motto Mimarlık, pek çok etkinliğin ekranlar üzerinden gerçekleştirildiği bir dönemde eğitimin “mekansızlaşması”nı ve “esnek mekan”ın anlamını; tasarım süreci pandemi döneminde başlayan Uşak Üniversitesi Deri-Tekstil-Seramik Tasarım Merkezi (DTSTM) projeleri bağlamında tartışıyor; İhsan Sefa Özer’in yazısı ise, Rem Koolhaas’ın mimarlık düşüncesini ve tasarımsal işlerini, kapitalist üretim ilişkilerine yaklaşımı çerçevesinde ele alıyor.

Arredamento Mimarlık’ın 348. Sayısına Ücretsiz Olarak Buradan Ulaşabilirsiniz.

Arredamento Mimarlık’a [abonelik.binatdanismanlik.com] adresinden abone olabilirsiniz. Derginin 2017-2021 yıllarına ait sayılarına ise Dergilik, Türk Telekom E-Dergi, Vodafone dMags Dergi ya da PressReader uygulamaları üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Binat İletişim ve Danışmanlık’ın Shopier hesabı üzerinden yeni ve eski sayıların yanında abonelik ve indirimli paketler edinebilirsiniz.