ARREDAMENTO MİMARLIK’ın Kasım Sayısı Çıktı!

Kasım sayısı ile raflarda yerini alan Arredamento Mimarlık’ın yeni dosya başlığı: “Bir Zamanlar Öğrenciydiler: Mimarların Okul Projeleri”.

Mimar yaşamında belki de en önemli dönemi oluşturan, geleceği tanımlayan evre öğrencilik dönemi. Onun içindeyse tasarım projeleri ağırlıklı yer tutar. Çoğu zaman “adam olacak çocuklar” daha o aşamada farkedilebilirler. Ama hepsinden önemlisi, mimari proje eğitimi ile o ülkedeki mimarlık ortamının kalitesi arasında çok sıkı bağlar vardır. Nasıl bir mimarlık eğitimi düzeni kurulduğuyla nasıl bir mimari ortam inşa edildiği ve edileceği birbirinden bağımsız değildir. Türkiye’de kapsamlı bir mimarlık öğretimi tarihi yazma gereksinmesine işaret etmeyi amaçlayan dosyada; Doğan Hasol, Ferhan Yürekli, Haydar Karabey, Adnan Kazmaoğlu, Hülya Yürekli, Uğur Tanyeli, Aydan Balamir, Semra Uygur, Celal Abdi Güzer, Can Çinici, Emre Arolat, Ahmet Tercan, Arda İnceoğlu, Kerem Erginoğlu, Cem İlhan, İpek Yürekli, Hasan Çalışlar, Saitali Köknar ve Funda Uz’un okul döneminden projelerine yer veriliyor.

Vancouver merkezli Campos Studio’nun iki yeni yapısı ile İsveçli mimarlar Tham & Videgård Arkitekter’in güncel konut tasarımlarının incelendiği yeni sayının bisiklet mimarlığına ayrılan sayfalarında; mimarlık, peyzaj mimarlığı ve tasarım ofisleri Ulaş Mimarlık, Lens°Ass Architecten, BuroLandschap, DISSING+WEITLING, Ector Hoogstad Architecten, Coniglio Ainsworth Architects ve Place Laboratory’nin katkılarıyla Türkiye’den bir, dünyadan beş proje tanıtılıyor.

Ezgi Tuncer ve Neslihan Şık’ın, Türkiye’nin uluslararası öneme ve bilinirliğe sahip sanatçılarından olan İnci Eviner ile Kasım sayısı için gerçekleştirdikleri söyleşi; sanatçının British Museum’da gösterimde olan işi “Harem”den 2019 Venedik Bienali’nde sergilenen “Biz, Başka Yerde”ye uzanıyor.

Sayıda ayrıca; Efsun Ekenyazıcı Güney ve Hande Tulum’un metni, 1970’lerin sonuna kadar İstanbul’daki varlığını sürdüren sayfiye deneyimini Bostancı Tamara Moteli odağında ele alıyor. İrem Mollaahmetoğlu Falay’ın yazısı ise kentsel yaşama katılmanın, mekanı algılamanın ve düşünmenin bir aracı olan yürüme ediminin modern kentlerde gündelik yaşamdan çıkışını sorguluyor.

Binat İletişim ve Danışmanlık bünyesinde yayınlanan Arredamento Mimarlık’ın 336. sayısı, başta D&R, İnkılap, Nezih, Remzi, Dost, Turan gibi kitabevleri olmak üzere CarrefourSA, Migros, Macro gibi zincir mağazalar ve büyük şehirlerin işlek yerlerindeki satış noktalarından edinilebilir. 

Arredamento Mimarlık’a [abonelik.binatdanismanlik.com] adresinden abone olabilirsiniz. Derginin 2017-2019 yıllarına ait sayılarına ise, App Store ya da Google Play üzerinden Turkcell Dergilik, Türk Telekom E-Dergi ya da dünyanın her yerinden PressReader uygulamasını indirerek ulaşabilirsiniz.