[Proje]: Ytong Yönetim Merkezi

Proje Adı: YTONG YÖNETİM MERKEZİ,

2018, MALTEPE, İSTANBUL

İç Mimari: A4 MİMARLIK

(ADİL KIRKAYA, ARGUN ALICI, ERDEM ARGUN, ÖZLEM ÜNAL ATAY, NİHAT ÇAKIR, ÖZEN ÖZGÜN ÖZER, DÖNDÜ KARA, FATİH AYYILDIZ)

İşveren: TÜRK YTONG

Türkiye’de 1963 yılından bu yana yer alan ve ismi gazbeton ile özdeşleşen yapı sektörünün güçlü markalarından Ytong’un yeni yönetim ofisi, Maltepe’de yer almaktadır. Proje, 4100 m2 inşaat alanına sahiptir.

Tasarımın çıkış noktası, Ytong ürünlerinin kendisi ve kurumsal renkleri oldu. Özellikle bölme duvarlarda kullanılan gaz betonun fonksiyonel, uzun ömürlü ve işlevsel formunun karşılığı olarak modern ve düz hatlı mekanlar kurgulandı. Ytong firmasının istediği “Çok amaçlı, esnek, enerji duyarlılığı olan modern bir ofis” beklentisinden yola çıkarak geliştirilen projede, Ytong’un kurumsal renkleri kullanıldı. Ytong’un güçlü sarı ikonik formu, projenin giriş katına ve ortak mekanlara yansıtılmaya çalışıldı.

İhtiyaç analizi ile oluşan fonksiyon şemaları ve çalışanların gün ışığından üst düzeyde yararlanması üzerine geliştirilen açık planlı ofis kurgusu, tasarımın başlangıç noktasını oluşturdu. Yeşil alanların ofisin iç mekanlarına taşınması ile, ferah, yenilenebilir, dinamik bir çalışma ortamı yaratmak hedeflendi. Proje içerisinde 2.ve 3. Bodrum katları otopark ve depo alanları olarak değerlendirildi. 1. bodrum kat ise; yemekhane ve endüstriyel mutfak olarak fonksiyon buldu ve çalışanların bir araya geleceği, yemek saatleri haricinde tüm gün kullanabilecekleri bir mekan haline geldi.

Zemin kattaki giriş ve resepsiyon holünde Ytong’un açık, şeffaf, sade anahtar kelimeleri ile beraber şeffaf görüşme alanları, çok fonksiyonlu lounge alanı, malzemelerin sergilenebileceği showroom bölümü ile beraber sunum ve duyuruların yapılabileceği videowall alanı oluşturuldu. Ytong’un bir önceki ofisinde yer alan Mimar Ömer Selçuk Baz’ın tasarlamış olduğu ‘Kesikler’ isimli eser de showroom alanında sergilenmek üzere planlamaya dahil edildi. 1., 2., 3. ve 4. katlar açık ofis olarak düzenlendi, 5. Kat ise yönetim katı olarak kurgulandı.

Açık ofislerin yer aldığı katlarda camlı bölmeler ile şeffaf alanlar yaratılarak maksimum seviyede güneş ışığından fayda sağlanmış oldu. Aynı zamanda aydınlatma armatürlerinde bulunan varlık ve gün ışığı sensörleri sayesinde akıllı mekanlar yaratılması mümkün oldu. 3. katta yer alan teras alanı açık ofisler içerisinde ayrı bir sosyal alan olarak kurgulanabildi. Adalar manzarası sunan konumu sayesinde oldukça ferah ve rahatlatıcı bir teras alanı yerleşimi tasarlanmış oldu. Projede kullanılan tüm mobilyalarda, ergonomi ve fonksiyonellik faktörleri ön planda tutulmuştur. Tüm hareketli mobilyalar Nurus firmasından temin edilmiştir. Tasarım aşamasında malzeme seçimlerinin mümkün olduğunca lokal ve doğal malzemelerden yana gerçekleştirilmesine özen gösterilmiştir. A4 Mimarlık’ın önemsediği sürdürülebilirlik yaklaşımı bu projede de ön planda tutulmuştur.

LEED Gold sertifikası adaylık süreci devam etmekte olan projede; kullanılan malzemelerin yakın çevredeki yerlerden tedarik edilmesi, karbon salınımını azaltmaya yönelik önlemler alınması, gün ışığının verimli kullanılması, ısı kayıplarını engellenmek üzere yapılan yalıtım uygulamaları, atıkların geri dönüşüm için ayrıştırılması, geri dönüştürülmüş içerikli ürün kullanımı, düşük su tüketimi sarf eden cihaz seçimleri önem verilen konuların arasında oldu.

Tasarım ve uygulamanın bir arada, seksen gün gibi kısa bir sürede yapıldığı bu projede, süreç boyunca işveren-proje yönetimi-mimar-müteahhit iletişiminin sıkı ve düzenli tutulması sayesinde beklentiler en iyi düzeyde tasarıma ve uygulamaya aktarılabilmiştir.


Bitirme İşleri

  • Interface [Karo Halı]
  • Decoria [PVC Zemin Kaplamaları]

Mobilya

  • Nurus [Hareketli Mobilyalar]
  • Elmar Mobilya [Sabit Mobilyalar, Özel Ahşap Üretimler]
  • Häfele [Aksesuarlar]

Islak Hacim

  • VitrA [Armatür, Vitrifiye ve Seramik Kaplamalar]

Aydınlatma

  • Asos Elektrik

Mekanik

  • İKG Mekanik

Peyzaj

  • Bengü Kıralp