İstanbul’la özdeşleşen pek çok eserle; 19.yy Osmanlı mimarisinde önemli bir yere sahip olan mimar Balyan Ailesi’nin belgesel çekimlerine, yapımcı ve yönetmen Garo Vram Babayan ve ekibi tarafından başlandı.
100 yılı aşkın bir süreye yayılan ve günümüze ulaşan mimari etkiyi, aile bireylerinin yaşamlarından kesitleri, dönemin koşullarını ve güncel yorumları kapsayan yapım, Balyan Ailesi’ne bir saygı duruşu niteliğinde.
Balyan Ailesi Anıt Mezar Açılışı
2014 yılında, Hraç ve Hagop Kırmızıyan kardeşlerin restorasyon fikri ve destek isteği, HAYCAR (Hayrat Canlandıran ve Araştıran Mimar ve Mühendisler Dayanışma Derneği) uzmanlığı ile kesişti.
Yapılan çalışmalar arasından Tavit Aynalı imzasını taşıyan projenin, Anıt Mezar olarak uygulanmasına karar verildi. Aslen Garabet Balyan tarafından Beşiktaş’ta yapılan Surp Asdvadzadzin kiliseninden esinlenerek hazırlanan proje, Yusuf Buyruk tarafından masif mermere çizilerek işlenmesiyle tamamlandı.
Balyan Ailesi Anıt Mezar’ı; İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Ermenileri Patrikliği himayelerinde, 1 Ekim 2016 tarihinde İstanbul Üsküdar Bağlarbaşı Ermeni Mezarlığı’nda açıldı.
Balyanlar Belgeseli Esin Kaynağı
Mimari ve turizm çevrelerinde geniş yankı bulan açılış ile birlikte; projenin hazırlık, inşaat ve açılış süreçlerinin görsel arşivlemesinden sorumlu yönetmen Babayan’ın aklındaki tek soru “Mimari değerlerin işlendiği ve eserleri kesitler halinde işlenen Balyan Ailesi’ne özel, insani yönlerine de dokunan bir belgesel, bugüne kadar nasıl yapılmamıştı?”
Yönetmen Babayan’ın açılışın ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yaptığı başvuru ile belgesel; Balyan eserlerinin çekimleri, akademik röportajlar ve canlandırmalar ile Kasım 2017’de tamamlanacak.
Kalfa’lıktan, Ser Mimar-ı Devlet (Baş Mimar) Ünvanına
Merametçi (yapım-onarım ustası) Bali Kalfa’nın Kayseri’nin Derevank köyünden Payitaht’a gelişi ve dönemin yaşayışına genel bir bakışı içeren yapımda; Balyan Ailesi’nin Osmanlı Mimarisi’ndeki konumları ve etkilerine, akademik düzeyde görüşleri alınan uzmanlar aracılığıyla ışık tutuluyor. Ser Mimar-ı Devlet yani baş mimarlık unvanına sahip Sarkis Balyan ile ailenin son mimar üyesi Levon Balyan’ın hayatlarındaki önemli birkaç olaya da izleyicinin tanıklık etmesi hedefleniyor.
Balyan İmzası Taşıyan Bazı Eserler…
Dolmabahçe Sarayı, Çırağan Sarayı, Adile Sultan Sarayı, Kuleli Askeri Lisesi, Selimiye Kışlası, Harbiye Askeri Müzesi, Akaretler Sıraevler, Ortaköy Büyük Mecidiye Camii, Ihlamur Kasrı, Beyazıt Yangın Kulesi, Ihlamur Kasrı, Malta Köşkü…