[Proje] : Şişecam Genel Merkezi

Proje Adı: ŞİŞECAM GENEL MERKEZİ

İSTANBUL, 2016

Mimari: BAKIRKÜRE MİMARLIK

İşveren: ŞİŞECAM

Eylül 2016 itibari ile toplam üç blok olarak planlanan, 35.000 m² proje alanında 1.500 çalışana ev sahipliği yapan Şişecam’ın Genel Merkezi Tuzla’da bulunan İş GYO’ da hayat buldu. Shell & Core tasarlanan projede bulunan üç blok, mevcut AVM’ den sağlanan alanlarda ortak buluşma noktaları oluşturuldu, bloklar arasındaki bağlantılar sağlandı. Binanın işleyişinde bu anlamda ciddi fonksiyon ve organizasyon değişiklikleri gerçekleştirildi.

Bir önceki ofisleri İstanbul, 4. Levent gibi merkezi bir noktada bulunan Şişecam Genel Müdürlüğü çalışanlarının sahip olduğu avantajları, 1.500 kişinin hayat biçimindeki değişikliği olumlu bir yöne sevk etmek için yeni genel müdürlük bir “Yaşam Kampüsü” olarak tasarlandı. Hayat biçimi değişikliği; estetik kaygısı taşıyan, ergonomik, sosyal, modern dinamik, ferah bir mimari anlayış ile birleştirilerek, mutlu ofisleri kullanıcı ile buluşturuldu.

4.500 m² büyüklüğündeki sosyal alan, genel merkezin kalbi haline getirildi. Kuaföründen, lostrasına, kuru temizlemesine kadar pek çok farklı işlevi içerisinde barındıran, yemekhanesinden müzesine, sosyal alanlarından kütüphanelerine kadar klasik çalışma alanlarına temellendirilmiş ofislerden farklı olarak pek çok işlev kullanıcı ile buluşturuldu. 110 çalışana hizmet verebilecek şekilde 520 m² akademi alanı oluşturuldu. Tasarımını Yeşim Bakırküre’nin yaptığı, Şişecam eserlerinin sergilendiği 155 m² bir müze alanı tasarlandı. Sosyalleşme ve küçük toplantılar için 525 kişi kapasiteli 1.250 m² yemekhane alanı yaratıldı.

Bünyesinde birçok şirket bulunan Şişecam için sağlıklı ve esnek çalışma ortamına sahip 27.000 m² açık ofis alanında her birimin, her departmanın ortak ihtiyaçları belirlenerek kuruma özel bir ihtiyaç programı hazırlandı. Bütün bileşenler ortak bir noktada buluşturuldu, ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretildi. Gün ışığından faydalanmak adına çalışma istasyonları cephe önlerine yerleştirildi. Ortak çalışma alanları paylaşıma açık ve herkesin ulaşabileceği şekilde, takım çalışmasına uygun yenilikçi bir kimlikle hayat buldu. Farklı toplantı biçimleri ve katılımcı sayılarına göre şekillendirilen toplantı alanları için 2.950 m² alan ayrıldı. Yaklaşık 2.000 m²’ye sahip sosyal alanlar çalışanların bir araya gelerek küçük toplantılar yapabilecekleri, sosyalleşebilecekleri fonksiyonlar ile desteklendi. Kitchenetteler, telefon kulübeleri bu amaca hizmet edecek şekilde tasarıma eklendi.

Donanımlı bir otomasyon senaryosuna sahip; çevre dostu, yeşil bir mimari anlayışın göstergesi olan LEED Sertifikası ile proje sürdürebilirliğini kanıtlar niteliğe ulaştı.

Mekanik: Ente Mühendislik

Mekanik Uygulama: Megamep, Turkuaz Mühendislik, Acc Mekanik

Peyzaj: Flowerbox [iç mekan peyzaj, dikey bahçe]

Aydınlatma: Lumina Aydınlatma

Bitirme İşleri: 

  • Halı: Forbo
  • Parke: Boen[zemin ve tavan]
  • Cam: Yıldız Cam
  • Doğal Taş: Era Stone[zemin], Nero Asulato[duvar]
  • Seramik: Kale
  • Boyalı Cam: Dekotek
  • Duvar Kağıdı: Vescom
  • Boya: Jotun
  • Akustik: Connection Slalom[tavan]
  • Metal Tavan Sistemleri: Tacer

Islak Hacim: Kale [zemin kaplaması]

Mobilya ve Aksesuar: Nurus, Koleksiyon