FOL tarafından yayımlanan ve Celal Abdi Güzer editörlüğünde hazırlanan “Tarih ve Mimarlık” çıktı. Kitap mimarlık tarihini yalnızca yapıların kronolojik bir kaydı olarak değil, geçmişi seçen, yorumlayan ve yeniden kurgulayan bir anlatı alanı olarak ele alıyor. Farklı disiplinlerden yazarların katkılarıyla oluşturulan yayın, mimarlık ile tarih arasındaki ilişkiyi çok katmanlı bir perspektiften tartışmaya açıyor.
“Tarih ve Mimarlık”
Kitap
Derleyen: Celal Abdi Güzer
Yayınevi: FOL Kitap
Basım Tarihi: Nisan 2026
Sayfa Sayısı: 272
Boyut: 13,5 x 21 cm
Kitap, hangi yapıların ve aktörlerin tarihyazımında görünür kılındığı, hangilerinin ise zaman içinde unutulduğu sorularına odaklanıyor. Geleneksel mimarlık tarihinin merkezine yerleştirilen “başeser” anlatılarını sorgulayan metinler; kent belleği, gündelik yaşam, popüler kültür ve alternatif tarihyazımı yaklaşımları üzerinden mimarlığın farklı okuma biçimlerini araştırıyor. Bu yönüyle yayın, mimarlık tarihini sabit ve nesnel bir bilgi alanı olarak değil, sürekli yeniden üretilen bir yorumlama pratiği olarak değerlendirmeyi öneriyor.
Mimarlığın yalnızca ikonik yapılar üzerinden okunamayacağını vurgulayan kitap, görünmez kalmış mekânlara, unutulmuş yapılara ve göz ardı edilen anlatılara dikkat çekiyor. Tarih ve Mimarlık, geçmişe ilişkin yerleşik kabulleri yeniden düşünmeye davet ederken, içinde yaşadığımız çevreyi nasıl algıladığımız ve hangi hikâyeleri görünür kıldığımız üzerine eleştirel bir tartışma zemini sunuyor.
Ayrıntılı bilgi için: www.folkitap.com

