(Betonart) 71. Sayısında “Yapı Okumaları”na Devam Ediyor!

Sayfalarını mimarlık üzerine yazarak düşünenlere ve genç kalemlere açmayı önemseyen Betonart, önceki sayıda başlayan “yapı okumaları” dizisinin ikinci bölümünü yayınlıyor.

“Yapı okumaları” temasıyla 70. sayı için yapılan açık çağrıya gelen başvurular arasından yayın kurulu ve editörlerin seçimiyle elde edilen metinlerin çeşitliliği ve niteliği nedeniyle başta tek sayı olarak planlanan tema, iki sayıya yayıldı. Öneriler 70 ve 71. sayılara, işlevsel ve coğrafi nitelikleri gözetilerek yapılan bir gruplama ile dağıtıldı. 70. sayı, ilk grup metinlerle birlikte Eylül 2021’de yayınlandı.

Yapı Okumaları 2 grubunda da yine, tanınmış yapılar üzerine yeni sözler söylemeyi deneyen metinlerle hakkettiği ilgiyi görememiş kimi mimar ve yapıları ele alan araştırmalardan üretilen katkılar birarada yer alıyor. Bazısı tamamen ya da kısmen yok olmuş, çoğu geçirdiği onarım ve tadilatlarla özgünlüğünü önemli ölçüde yitirmiş yapılar, bu sayıda titiz çalışmalarla en azından bir kez daha belgelenmiş oluyor.

Sayıda Tan Nuhoğlu, 1973 yılında dönemin ünlü gazetesi Tercüman için gazetenin sahibi Kemal Ilıcak tarafından açılan yarışma sonucu elde edilen, Muhlis Tunca ve Günay Çilingiroğlu tasarımı Tercüman Binası‘nı inceliyor.

Hande Asar ve Esra Arslan, cami mimarisinin geleneksel dilinden kendini sıyıran ve yalın bir formda tasarlanan sayılı örneklerden biri olarak niteledikleri Cengiz Bektaş tasarımı Etimesgut Camisi‘ni “bir şiir-mekân olarak” ele alıyorlar.

Özlem Balcı Öztürk, Doğan Tekeli-Sami Sisa tasarımı Ankara Stad Oteli’ni yeni brütalizm bağlamında inceliyor; mimari tavrı, geçmişi ve inşa faaliyetleriyle bir bütün olarak araştırdığı yapının brütal özellikleri ve esin noktalarını ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

Merve D. Yıldırım, Bolu’da 1944 depreminden sonra inşa edilen, dönemin ideal ev düşüncesinin kullanıcı-mimar işbirliğiyle ele alındığı ve inşa edildiği yılların teknik olanaklarını yansıtan özgün bir örnek olarak Orhan Bilen’in  “Villa Hayalim” apartmanını inceliyor.

Erenalp Büyüktopcu, Ihlamur Nişantaşı Yolu Sokak ve yakın çevresini, 1800’lerden bugüne ulaşan harita(lama)lar ve uçak/uydu görüntüleri üzerinden değerlendirerek bu sokakta konumlanan Daime Apartmanı’na dair açıklayıcı/eleştirel bir yapı analizi ve okuması yapıyor.

Furkan Evliyaoğlu ve Elif Gelmez Demir, 1952 yılında inşa edilen ancak günümüze ulaşamayan Malatya İş Bankası Şubesi’nin, Arif Hikmet Holtay imzalı diğer İş Bankası şubelerinden farklılaşma nedenlerinin izini sürüyor.

Alperan Alan ise, Nursev Karaca tarafından tasarlanan ve 1986 tarihinde inşa edilen İş Bankası Bahçelievler Şube ve Lojman Binası’na (bugünkü adıyla Dostlar Apartmanı) dair, kişisel deneyiminden yola çıkarak bilimsel ve deneyimsel bir aktarım sunuyor.

Zeynep İnan Ocak, Şehzade Camisi, Azay Le Rideau Kalesi, Erzurum Çifte Minareli Medrese, Sivas Buruciye Medresesi, Marmara Üniversitesi Rektörlük Binası gibi örneklerle çimentolu müdahalelerin restorasyon alanındaki kısa öyküsünü aktarıyor.

Şerife İncedemir, Sezen Başak Özünur Şahin ve Ayşe Şekerci Şenoğlu; Hepgüler-Tekeli-Sisa tasarımı Antalya Müzesi’ni zamansal ve mekânsal bir bağlantı noktası olarak inceliyor.

A.Hilal Iavarone, betonarmenin Türkiye’deki serüveninde üstlendiği önemli role karşın  mimarlık tarihinde az bilinen bir aktör olan, Hennebique Sistemi’nin Türkiye temsilcisi Marcos G. Langas’ın sektöre katkılarına odaklanıyor.

Ömer Faruk Tekin ve Mustafa Tahir Ocak; Betonart’ın 60. sayısında yayınlanan “Anadolu Feneri Koruganları” metninin devamı niteliğindeki yazılarında Garipçe-Rumeli Feneri koruganlarını araştırıyorlar.

Peşpeşe yayınlanan iki sayının tematik bütünlüğünü perçinleyen kapak tasarımı da yine 70. sayıda olduğu gibi Ferhat Hacıalibeyoğlu‘na ait.

Betonart’ın eski ve yeni sayıları www.rob389.com ve www.betonart.com.tr ve www.shopier.com/binat adreslerinden  satın alabilir; www.betonart.com.tr adresinden ise Betonart’a abone olabilirsiniz.

2017 yılı ve sonrasına ait sayılara, App Store veya Google Play üzerinden Turkcell Dergilik, Türk Telekom E-Dergi ya da PressReader uygulamasını indirerek de ulaşabilirsiniz.