“Sürdürülebilir Tasarım Günleri” (The Circle)’da…

Mimari, tasarım ve sanat odaklı bir platform olan The Circle, ilki 2-3 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek olan ve her üç ayda bir tekrar edilmesi planlanan sürdürülebilirlik temalı yeni bir etkinlik dizisine başlıyor. “Sürdürülebilir Tasarım Günleri” sürdürülebilir tasarım konusunda düşünen ve üreten tasarımcıların ve sanatçıların işlerine yer verecek.

Minimum kaynak tüketimi ve sürdürülebilirlik konularında birçok etkinliğe ev sahipliği yapan The Circle, ilkini 2-3 Şubat tarihlerinde gerçekleştireceği bir dizi atölye ve konuşma ile ziyaretçilerini ağırlayacak. Sürdürülebilir ürünlerin taşıdığı potansiyellere dikkat çekmeyi amaçlayan “Sürdürülebilir Tasarım Günleri” düzenli olarak The Circle’da gerçekleşecek.

The Circle’ın en çok önemsediği kavramlardan biri olan ve günümüzde belki de her zamankinden daha fazla önem taşıyan “sürdürülebilirlik” anlayışı, doğaya minimum zarar veren ve minimum kaynak tüketimi prensibine dayanan ürünleri vazgeçilmez kılıyor. Bu hedefle düzenlenen Sürdürülebilir Tasarım Günleri’nin ilki The Circle’da 2-3 Şubat tarihlerinde 10:30 – 18:30 süresince Aslı Jackson, Beril Taşoğlu, Birnur Temel (MILKist), Defne Samman, Esin Sözer Kalender, Gülnar Ocakdan (Save the Flowers), Gülnur Özdağlar (Tertium Non Data), Nilüfer Kozikoğlu (Urban Atölye), Pınar Akkurt (Pınarita) ve Yiğit Yazıcı’nın katılımıyla gerçekleşecek. Ürünlerin sergi ve satışının yanı sıra sürdürülebilirlik konusunda bilinç oluşturacak atölye ve konuşmaların da gerçekleşeceği tasarım günlerine dahil edilecek ürünlerin öncelikli seçim kriteri: doğada yok olabilen, yenilenebilir ya da geri dönüştürülebilir malzeme kullanımını içermesi.

Doğal kaynaklardan maksimum derecede yararlanılmasını ve atıkların minimumda olmasını önemseyen The Circle, gerçekleşecek bu etkinliklerle enerji tüketiminin en aza indirilmesi ve enerjinin etkin bir şekilde kullanılması konularına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Sürdürülebilir tasarım konusunda düşünen ve üreten tasarımcıları, sanatçıları ve konuya duyarlı olan tüm meraklıları bir araya getirecek olan etkinlik The Circle’da ziyaretçilerini bekliyor olacak.

Atölye ve konuşma programı:

2 Şubat Cumartesi

10:30 Açılış
13:30-16:30 Asli Jackson Atölye: Çocuklar için Gardrobe Surgery
17:00-18:00 Nilüfer Kozikoğlu Konuşması: Cycle or Circle (Döngü ya da Daire)
18:30 Kapanış

3 Şubat Pazar

10:30 Açılış
13:30-16:30 Birnur Temel (Milkist)  / Doğal Boya Atölyesi
17:00-18:00 Pınar Akkurt Konuşması / Bir İleri Bir Geri: Dönüşüm Meselesi
18:30 Kapanış


The Circle:
The Circle mimari ve tasarım odaklı bir ortak çalışma, işbirliği, öğrenme ve eğitim topluluğu olarak kuruldu. The Circle ayrıca bir sergi alanı, bir işbirliği merkezi, bir etkinlik alanı, bir yaratıcı atölye, akademik bir araştırma platfomu, müzik için bir mekan ve hayat ile iş pratiklerini bir araya getiren bütüncül bir çalışma alanı olarak tasarlandı. 

Felsefesi samimiyet, açıklık ve kapsayıcılığa dayanıyor: katılımcılarını hem kendilerini bireysel olarak daha iyi ifade etmeleri, hem de profesyonel ve kişisel yaşamlarındaki potansiyelleri arttırabilecekleri bir platforma kavuşmaları için The Circle topluluğuna dahil olmaya davet ediyorlar.

Sadece mimarlığa değil, aynı zamanda mimarlığın özünde çok disiplinli bir sanat olduğunun farkında olarak kişisel ve profesyonel gelişime odaklanıyorlar. Bu çok disiplini yapının içerisinde sadece teknik tasarım değil, aynı zamanda tüm bakış açılarına işleyen bir sürdürülebilirlik felsefesi de yer alıyor.

Esnek ve açık bir yapıso olduğu için farklı görüşlere açık. Bu da yalnızca mimar olmanın ötesine geçerek kimlikleri esnetmeyi mümkün kılıyor çünkü onlar sadece mimar değiller.  Kendilerini daha çok düşüncenin ve etkileşimin tüm şartlarına ve etki alanlarına uyum sağlayabilen “Mekânsal Aktörler” olarak tanımlıyorlar.

The Circle, Avcı Architects öncülüğünde Selçuk Avcı, Sanja Jurca Avcı, Markus Lehto, Eda Çarmıklı, Yüksel Demir, Kemal Seyhan, Nurgül Türker, Dilara Tekin Gezginti ve Yunus Tonkuş tarafından kuruldu.