(Digilogue) Summit-Future Tellers’18’in ZİRVE PROGRAMI Açıklandı!

Zorlu Holding’in Zorlu PSM ile birlikte hayata geçirdiği Digilogue’un her yıl gerçekleştirdiği; bilginin, yaratıcılığın, algoritmaların ve verinin; açık ve kapalı kullanımlarını odağına alan Digilogue Summit- Future Tellers’18, 19-20 Ekim tarihlerinde Zorlu PSM’de gerçekleşecek. “Yeni Öğrenme” (Kişi ve/veya Makine), “Veri Çağında Profil Oluşturma”, “Toplum ve Kültür Üzerinde Algoritmaların Etkisi”, “Dijital Alanlarda Kullanıcının Gizlilik ve Yasal Hakları ile Özgürlükleri” alanında üreten, öğreten ve araştıran isimlerin yer alacağı Digilogue Summit – Future Tellers’18’in iki günlük programı açıklandı.

Digilogue Summit – Future Tellers’18, “Açık Kaynak Akımı” temalı 19-20 Ekim tarihlerinde Zorlu PSM’de gerçekleşecek zirve programını duyurdu.

Günümüzde merkezileşmiş, hiyerarşik ve sahiplenici tutumlardan; şeffaf, bilinçli bir paylaşım ekonomisine doğru bir dönüşüm yaşanırken, yeni sistemler tasarlanıyor. Açık kaynak akımı, geleceğin bugünden talep ettiği yeni bir insanlık anlayışını doğurarak, kolektif katkının önemini vurguluyor. Bu çerçevede oluşturulan Digilogue Summit – Future Tellers’18 programında; çağımızın önemli yeni medya sanatçılarından biri olan Refik Anadol; openFrameworks gibi açık kaynak sanat mühendisliği araçlarına katkıda bulunan Kyle Mcdonald; kod ve sanatın kesiştiği konular üzerine atölye çalışmaları yapan ve dersler veren Gene Kogan; teknolojinin sosyal ilişkilerimize olan etkilerini sanatsal projelere dönüştüren Lauren McCarthy; kendisini yeni bir ifade ve oyun tarzları keşfetmeye adayan yeni medya sanatçısı Zach Lieberman; bilim, sanat ve teknoloji ekseninde çalışan araştırmacı Ebru Yetişkin, Google’da program yöneticisi olarak çalışan Eda Aksoy, işleri Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya’daki birçok müze ve galeride gösterime sunulan Casey Reas, “Big Data” ve sadakat konuları üzerine çok sayıda konferansta konuşmacı olarak yer alan Kına Demirel, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav, akademisyen Dr. Ecmel Ayral, Bilişim Hukuku alanında akademik ve profesyonel alanda çalışan Av. Gönenç Gürkaynak, SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Meriç Öner, dijital diplomasi yüksek lisans dersleri veren Gökhan Yücel, kök hücre çalışmalarıyla pek çok kongrede konuşmacı olarak bulunan İnci Kadribegiç ve daha pek çok isim yer alıyor. Zirvenin hikaye anlatıcılığını bu yıl da Levent Erden üstlenirken; zirvenin açılış ve kapanış konuşmalarını da Digilogue Artistik Direktörü Lalin Akalan’la birlikte gerçekleştiriyor.

Etkinliğin detaylı programına http://www.digilogue.com/digilogue-summit-future-tellers18-2/ üzerinden ulaşılabiliyor.


Paneller

19 Ekim, Cuma/ Zorlu PSM- Turkcell Platinum Sahnesi

  • 09:00-09:30   Kahve & Networking
  • 09:30-09:45   Açılış Konuşmaları

Levent Erden (Hikaye Anlatıcısı)

Lalin Akalan (Digilogue Artistik Direktörü)

  • 09:45-11:00 Açıl Susam Açıl!

Açık Kaynak Akımı & Yeni Öğrenme- 1  

Panelistler: Casey Reas (Processing, UCLA), Zach Lieberman (OpenFrameworks, School for Poetic Computation), Kyle McDonald, Lauren McCarthy

Moderatör: Refik Anadol

“Kaynakların paylaşımı ne anlama gelir?”

Panelde, açık kaynak akımının ve dayandığı değer yargılarının var olduğu kültürde neleri şekillendirip neleri tetiklediği üzerine tartışma zemini açılıyor.

Bu kültürün getirdiği toplumsal, politik, zihinsel ve fiziksel yaklaşımlar nelerdir?

Açık kaynak akımı; toplumda yaratıcı endüstrinin temsilcileri ve sanatçıların; yaratıcı olmalarının yanı sıra geliştirdikleri yeni tasarımlar, paylaşılan bilgi, şeffaflık ve eş düzeyde etkileşim sayesinde yaratıcılığa olanak sağlayan bir rol üstlendiğini, yani yeni bir öğrenme biçimi yarattığını savunur.

Açık kaynak akımı ne gibi engellerin, sınırların önüne geçer? Gençliğe ne tür fırsatlar verir, onları nasıl güçlendirir?

Aynı paylaşım kültürü etrafında şekillenen toplulukların edindiği ortak deneyim, yeni öğrenme süreçleri için nasıl bir katalizör oluşturur?

Kaynakların paylaşılması, potansiyel özgürleşme ve sınırlamalarla ilgili tartışmaları tetikler mi?

  • 11:00-11:40      Veri Şehveti

Panelistler: Kına Demirel, İnci Kadribegiç

Moderatör: Levent Erden

Profilleme ve Dijital, Davranışsal ve Fiziksel Verinin Mahremiyeti

Veri toplamakla ilgili neden takıntılı haldeyiz?

Kitlesel veri havuzuna katkıda bulunmak için neden ve nasıl bu kadar tutkuluyuz?

Paylaşmak istemeyeceğimiz en “kıymetli” verimiz nedir?

Panelde, toplanan bilginin çıkarımları; bilgi- veri ister davranışsal veya organik, ister fikri veya kişisel mülkiyetler olsun; inceleniyor.

  • 11:40-12:30    Veri Mahremiyeti

Panelistler: Av. Gönenç Gürkaynak, Av. Gökhan Ahi

Moderatör: Levent Erden

Adalet, hangi mülkün temelidir?

Panelde, veri mahremiyeti ele alınarak hukuk sisteminin uzantıları, sınırları ve koruma altına aldığı haklar; değişen kişilik haklarını sorgulanıyor.

“Sahipliğin” bekçisi olan hukuk, 21. yüzyılda “sahipsizliği” nasıl tanımlar?

  • 12:30-12:45   Algoritmik Toplum

Konuşmacı: Prof. Dr. Ebru Yetişkin

Algoritmalar toplumsal yaşamın farklı alanlarını nasıl etkiler?

Nasıl bir gelecek tasarlanıyor?

Başka olasılıklar sanat yoluyla nasıl çeşitlendirilebilir?

  • 12:45-13:30     Öğle Yemeği & Kahve
  • 13:30- 14.30     Eğitim şart mı?

 Öğrendiğimiz gibi mi öğrenmeliyiz? Yeni Öğrenme-2

 Panelistler: Gökhan Yücel, Eda Aksoy, Ecmel Ayral, Meriç Öner

 Moderatör: Levent Erden

İnsanı geleceğe hazırlayacak bir eğitim sistemi nasıl olur?

E-dersler ve uygulamaların erişilebilirliğinin arttığı, kendi kendine öğrenmenin teknoloji sayesinde yaygınlaştığı; merkezi olmayan çalışma alanlarının yayıldığı bir dönemde geleneksel eğitim kurumları nasıl evrilir?

Birlikte çalışma kültürü, deneme-yanılma ve öğrenme gibi yöntemler geleneksel akademi veya sanat- kültür kurumlarına nasıl entegre olur?

Geleneksel kurumlar, bu yeni öğrenme kültürüne apatasyon için nasıl inovasyonlar yapıyor?

Fiziksel alanların sorgulandığı bir dönemde, topluluklar oluşturan ve insanları bir araya getiren etkileşim alanlarına neden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz?

Öğrenme alanı nasıl genişletilir ve öğrenmek nasıl kolaylaştırılır?

  • 14:30-14:50    Yapay Zeka ile İşbirliği

Konuşmacı: Refik Anadol

  • 14:50-15:20     Ne olacak bu insanin hali?

Konuşmacı: Cengiz Ultav

  • 15:20-15:30    Sinirsel (Nöral) Estetik

Konuşmacı: Gene Kogan

  • 15.30-15.45     Kapanış Konuşmaları

Levent Erden (Hikaye Anlatıcısı)

Lalin Akalan (Digilogue Artistik Direktörü)

 

Atölyeler

20 Ekim, Cumartesi / Zorlu PSM- Studio

  • 09.00-10.00  Refik Anadol L.A. Philharmonic WDCH Dreams Proje Tanımı ve Giriş
  • 10.30-11.30   Casey Reas – Koşullu Boyama Atölyesi (*)

Koşullu Çizim

Sistem ve kod yazımında en temel düşünce biçimlerinden birkaçını keşfetmek üzere kağıt üzerine bir dizi çizim yapılacak olan atölyede; dama tahtası strüktürü, tesadüfi operasyonlar, ikili ağaçlar ve ortak çizim gibi konular ele alınacak.

(*)Çocukların ve yetişkinlerin katılımına uygundur.

  • 12.00-13.00   Zach Lieberman – openFrameworks’te Çizim

openFrameworks’teki yaratıcı çizimin temel noktalarının ele alınacağı atölyede, özellikle animasyon ve interaktif içerik yaratırken kod ve görsel biçimle çalışırken başvurulacak bazı özel yaklaşımlara odaklanılacak. Bu çizimlerin nasıl yapılacağı, kaydedileceği ve paylaşılacağına odaklanan ve deneyselliğe müsait ilginç verilere sahip birkaç örnek çerçeveyle çalışılacak. Katılımcıların, kod konusunda temel deneyime sahip olması gerekir; ancak openFrameworks’te çalışmış olma şartı aranmaz.

  • 13.30-15.30   Gene Kogan – Makine Öğrenimi Atölyesi

Atölye, özellikle kendi sanatsal ve interaktif uygulamalarınızı yaratırken makine öğreniminden nasıl faydalanabileceğinizi gösteren uygulamalı bir giriştir. Katılımcılar; video, enstalasyon, canlı müzik performansları ve etkileşim tasarımında kullanılmak üzere gerçek zamanlı, modaliteler arası etkileşimleri yaratırken sinir ağlarını nasıl kullanacaklarını öğrenecek. Bir dizi açık kaynaklı ve değiştirilebilir araç atölye öncesinde dağıtılacak ve hem tarayıcı bazlı hem de masaüstü uygulamalar tanıtılacak. Atölyenin ardından katılımcılara makine öğrenimi için gerekli yöntemleri öğrenmeleri için mevcut kaynakların bir özeti sunulacak.

  • 16.00-17.00   Kyle McDonald – Atölye

 Tuhaf Zeka

Hikaye anlatmak, yaratıcılığımızı ve merakımızı artırmak için algoritmalarla işbirliği yaparsak ne olur? Bu algoritmalar, öngörülebilir basit araçlar olmaktan ziyade kendilerine ait birer kimlik, önyargı ve nüans edinirse ne olur? Bunu ne kadar ileriye götürebiliriz? Sosyal etkileşimin kendisini tamamen makineleştirmenin sonuçları neler olabilir? Makine, nerede bitiyor ve biz nerede başlıyoruz? Bu konuşma yapay zeka alanında yakın zamanda görülen gelişmelerin araştırmaların problem çözümünü ve yaratıcıların sorduğu soruları nasıl değiştirdiğini inceleyecek. En yeni akademik araştırmalar ve medya sanatından antik mitlere ve sonsuz felsefi sorulara birçok konuya değinecek.


Digilogue:
Zorlu Holding’in DNA’sında yer alan inovasyon, teknoloji ve tasarım kavramları ile Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin dijital sanata olan yenilikçi yaklaşımı, Digilogue platformunda somutlaşıyor. Günümüzün en önemli kavramlarından biri haline gelen “dijital dönüşüm” ekseninde etkileşim, keşif ve farkındalık yaratan bir mecranın eksikliğini gidermek amacından hareket ediyor. Günümüz teknolojisini odağına alarak alanının uzmanlarıyla ilgilileri bir araya getiren platform; düzenlediği paneller ve zirvelerin yanı sıra çatısı altında ortaya çıkan eserlere ve projelere destek oluyor. Bu projelerin üretiminden geniş kitlelere ulaşmasına kadar tüm aşamalarını da sahipleniyor. Dijital dönüşümün mimari, müzik, sanat, moda, sinema gibi farklı alanlarla kesişmesi sonucunda tüm yaratıcı endüstrileri etkilemesinden hareketle Digilogue, dijitalleşme üzerine merak uyandırmayı, soru sormayı ve disiplinlerarası diyaloglar geliştirmeyi hedefliyor.

Digilogue’un dijital dönüşümün kitleler üzerindeki öneminin altını çizdiği ve her sene desteğini tekrar sunduğu işler arasında teknoloji ve sanatın buluştuğu, dünyaca ünlü elektronik müzik festivali Sonar Istanbul ve +D sponsorluğunun yanı sıra Türkiye’den yaratıcılarla yurt dışından alanının lider isimlerini kapsamlı bir programda bir araya getirdiği Future Tellers projesi bulunuyor. Digilogue’un ses getirdiği çalışmalar arasında, aynı anda beş duyuya hitap eden Audint Sergisi; felsefe ve oyunu birleştirerek Oscar değerlendirmesine seçilen ilk oyun olan Everything Sergisi; British Council ile seçilmiş Türk sanatçıları, Birleşik Krallık’tan önde gelen yaratıcı bir ekiple buluşturduğu Alt City projesi ve sonrasında ortaya çıkan Across the Line sergisi bulunuyor. Türkiye’nin ilk güzel sanatlar yeni mezun platformu Base Istanbul’a da dokunan Digilogue, bugüne kadar 21 bin kişiye ulaşarak kendi alanındaki öncü konumunu koruyor.