2. Dinamik İnşaat Yönetimi Zirvesi’nde İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ÇEVİK DÖNÜŞÜM Konuşuldu!

İstanbul Proje Yönetim Derneği tarafından bu sene 19.’su düzenlenen Dinamikler 2018 Uluslararası Proje Yönetim Kongresi kapsamında 14 Nisan’da Kozyatağı Hilton Oteli’nde “İnşaat Sektöründe Çevik Dönüşüm” temalı 2. Dinamik İnşaat Yönetimi Zirvesi gerçekleşti.

2008 krizinden sonra sektörde artan değişkenlik ve belirsizliklere ayak uydurmakta güçlük çeken İnşaat sektöründe, süregelen verimsizliğe modern yönetim yaklaşımları ile bir çözüm geliştirmek amacı ile, Agile Turkey’in teknik desteği ile bir senedir “İnşaat Sektöründe Çevik Dönüşüm” projesini yürüten İstanbul Proje Yönetim Derneği (İPYD); projenin uygulama sonuçlarını 14 Nisan’da 2. Dinamik İnşaat Yönetimi Zirvesi ile İnşaat Sektörü ile paylaştı.

Sektörde farkındalık ve değişimi başlatmak amacı ile seminerler, eğitimler ve sektörün lider firmaları ile pilot projeler yürüten İPYD proje ekibi: müşteri odaklılık, kaizen kültürü, şeffaflık, değişime liderlik, güven, etkin zaman yönetimi ve yalınlık gibi değerlere dikkat çekti. Proje organizasyonunda dikey hiyerarşi yerine otonom takımları ve güçlü iletişimi ön planda tutmanın, uzun vadeli planlar yerine çevresel koşullara duyarlı kısa vadeli paketlerle öğrenip gelişerek ilerlemenin önemi aktarıldı.

İPYD Başkanı İlke Bozkurt, Fotoğraf: Sahir Uğur Eren.

Sektörün ilk “Çevik proje Yönetimi” temalı Organizasyonu, İPYD Başkanı İlke Bozkurt’un “İnşaat Sektöründe İnovasyon” konulu açılış konuşması ile başladı.

Simon Orrell, Fotoğraf: Sahir Uğur Eren.

Dünyada inşaat sektöründe giderek yaygınlaşan “Çevik Yaklaşım-SCRUM” uygulamaları ile kazanımları anlatan Kanadalı konuşmacı Simon Orrell, tasarla-yap ve yap-işlet-devret modeli mega projelerde kazanılan değerleri aktardı. Çevik yaklaşım uygulanan örnek projede; sektör ortalamasının üzerinde; zaman-kalite-maliyet performansını ve projenin daha büyük değer üretmekteki başarısını aktardı.

Mehmet Yitmen, Fotoğraf: Sahir Uğur Eren.

Agile Turkey ve ACM’in kurucularından Mehmet Yitmen, yazılım sektörünün benzer verimsizlik ve proje bittiğinde taleplere uyumsuzluk problemleri yaşadığından, müşteri ve takım odaklılıkla değişime uyumu projenin merkezine alarak nasıl bu sorunların üstesinden gelindiğinden ve bu deneyimlerin inşaat sektörüne nasıl ışık tutabileceğinden bahsetti.

Demet Demirer’in “İnşaat Sektöründe Çevik Dönüşüm Projesi”nin gelişim ve çıkış hikayesini anlatmasının ardından bu kapsamında yürütülen 3 pilot projenin takımları olarak Metal Yapı-Akıncılar Takımı, Muum Mimarlık-Makinistler Takımı ve Yapı Merkezi-Kazıkçılar Takımı; Alev Akın’ın moderatörlüğünde 3 ay boyunca gerçekleştirdikleri “scrum” pratiklerini ve uygulamanın iş yapış şekillerini nasıl etkilediğini aktardılar.

Farklı bakış açısı ve yaklaşımlarla sektörde verimliliği artırmayı hedefleyen İPYD, ilk defa bir inşaat sektörü etkinliğinde “startup” firmalarını misafir etti. Demet Demirer’in yönettiği panel,inşaat süreçlerinde teknoloji kullanımı ile fark yaratacak çözümler geliştiren Indoora firması kurucu ortağı Emrah Deniz Kunt’u, Mavera firması kurucusu Burhan Gök’ü ve Hızlı Yol Teknolojileri firması kurucu ortağı Aydın Özçekiç’i misafir ederek inşaat sektöründe verimlilikte sıçrama yaratacak teknolojik fikir ve uygulamaları zirve katılımcıları ile buluşturdu.

Yapı Merkezi A.Ş. Genel Müdürü Özge Arıoğlu, Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

“Mutluluk inşa ederek mutlu oluruz” mottosu ile ülkemizde ve dünyada birçok önemli projeye imza atan Yapı Merkezi A.Ş.’nin Genel Müdürü Özge Arıoğlu, “İnşaat Proje Portfolyo Yönetimi” başlıklı sunumunda farklı coğrafi ve politik koşullarda farklı kültürlerde paydaş ve takımlarla gerçekleştirilen mega projelerin bir arada etkin yönetilmesindeki organizasyonel yapılanmayı aktardı.

Metal Yapı-ENG Yönetim Kurulu Başkanı Selami Gürel, Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

Metal Yapı-ENG Yönetim Kurulu Başkanı Selami Gürel, gerçekleştirdiği hayal sınırlarını zorlayan dünya çapında ikonik projelerde; çevik proje yönetiminin; müşteri ile iş birliği, projenin değerini, başarısını artırmak üzere değişimi kucaklamak, takım ruhu ve interaktiflik gibi birçok değerini hali hazırda uygulayarakelde edilen başarıları aktardı.

Çok farklı bir içerikle inşaat sektöründe verimlilik ve mutluluk odaklı farklı bir bakış açısı yaratan “İnşaat Sektöründe Çevik Dönüşüm” temalı Zirve Mehmet Yitmen’in ödüllü takım oyununun ardından etkinliğe destek veren firmalara teşekkür plaketleri verilmesi ile sona erdi.

Pilot Uygulama Ekipleri; Metal Yapı, Yapı Merkezi, MUUM Mimarlık, Fotoğraf: Sahir Uğur Eren.

Hızla değişen dünyada, inşaat sektöründe de değişimin kaçınılmaz olduğu vurgulanan zirvede; şeffaf takım olmanın, değişime cesaret gösterebilmenin, sorun ve kısıtlarayaratıcı yaklaşımların başarı için kaçınılmaz olduğu sonucunda birleşildi. Devam niteliğindeki oluşumları ve etkinlikleri takip etmek için, Sosyal Medyada AgileConstruction-tr hesaplarını, #underagileconstruction etiketini ve İstanbul Proje Yönetim Derneği’ni takip edebilirsiniz.

bi_özet’in İnşaat Sektöründe Çevik Dönüşüm konulu söyleşi dizisine ise buradan ulaşabilirsiniz.