8. Alüminyum Sempozyumunda ALÜMİNYUMUN POTANSİYELİ Masaya Yatırıldı…

8.Alüminyum Sempozyumu, 05-06 Ekim 2017 tarihinde İstanbul Fuar Merkezi, Yeşilköy-İstanbul’da Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD), TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası (TMMOB) işbirliği ile düzenlendi.

Hannover-Messe Ankiros Fuarcılık A.Ş. tarafından; ALUEXPO 2017 “5. Alüminyum Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı” ile eş zamanlı olarak düzenlenen 8.Alüminyum Sempozyumu boyunca sektör ekonomik, teknolojik ve bilimsel alanlarda irdelendi.

Sempozyuma Yoğun Destek

Achenbach, Asaş Alüminyum, Assan Alüminyum ve Marmara Metal’in ana sponsor, Acarer Metal, Çuhadaroğlu Alüminyum, Şahinler Metal, Salico ve SAP firmalarının sponsor, ING Bank’ın da banka sponsoru olarak 8.Alüminyum Sempozyumu’na destek verdi. Sempozyuma global arenada konularında uzman kişiler konuk knouşmacı olarak katıldı: EAFA (Avrupa Alüminyum Folyo Derneği) Direktörü Guido Aufdemkamp alüminyum folyo ambalaj uygulamalarında global eğilimler konulu, Guido Aufdemkamp (EAFA-European Aluminium Foil Association Direktörü), Hydro Aluminium’dan Jürgen Hirsch, Alüminyumun geleceğimiz için önemini açıklayan, ION Academy’nin kurucusu Ali Rıza Ersoy ülkemizde endüstri 4.0 çalışmalarının öncüsü olarak “Endüstri 4.0 yolunda dijital fabrikalar” konulu, ING Bank Analisti Hamza Khan uzman olduğu global emtia piyasaları ile ilgili ve son olarak ING Bank Vice President’ı Hakan Berberoğlu emtiaların hedge edilmesiyle ilgili birer sunum gerçekleştirdi.

Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği tarafından hazırlanan “Dünya Alüminyum Pazarı ve Ticaretinde Türkiye’nin Yeri” raporu açılış bildiri olarak sunuldu.

Alüminyum Sanayileşmiş Ülkelerin Metali

Sempozyum boyunca alüminyumun sanayiye olan katkılarına ve sahip olduğu üstün özellikle nedeniyle geleceğimize olan pozitif katkılarına dikkat çekildi. Başta yüzde 100 geri dönüştürülebilirliği olmak üzere alüminyumun sağladığı avantajlar, inşaat, ulaştırma, dayanıklı tüketim ve ambalaj gibi birçok sektör tarafından tercih edilmesini sağlıyor. En önemli özelliği olan yüzde yüz geri dönüştürülebilirliği sayesinde alüminyum çevre dostu ve sürdürülebilir bir metaldir. Alüminyum, yoğun olarak kullanıldığı araçlarda ağırlığı ve dolayısıyla da yakıt tüketimi ve emisyon değerlerini azaltıyor.

Yine hafifliği sayesinde yapı endüstrisinde de sıklıkla tercih ediliyor. Kullanıldığı yapılarda statik yüklerin düşürülmesine düşük yapı maliyetlerine imkan sağlıyor.  Yine alüminyumdan imal edilmiş pencere sistemleri ve çok katlı kompozit malzemeler sayesinde yapılarda ısıtma ve soğutmada yüksek enerji tasarrufu elde ediliyor.

Ali Kibar

Birçok Sektör Alüminyumu Tercih Ediyor

Ayrıca hava geçirgenliği olmadığı için, alüminyum folyo gıdaların saklanmasında, ilaç ve kozmetik uygulamalarında yoğunlukla kullanılıyor. Ambalaj uygulamalarında kullanılan alüminyum dış ortamda bulunan oksijen, nem, koku, bakteri ve ışığın gıdayı etkilemesini mutlak surette engelliyor. Bunlar gibi birçok faydası da alüminyumun birçok farklı sektör tarafından tercih edilmesini sağlıyor.

Sempozyuma Birçok Farklı Sektörden Katılımcılar İlgi Gösterdi

Sempozyumda toplam 13 oturumda 6 davetli, 36 sözlü ve 8 poster bildiri olmak üzere toplam 50 bildiri sunuldu. Otomotiv, inşaat, beyaz eşya, ambalaj, savunma sanayi, enerji, havacılık, ulaşım ve daha birçok sektörün temsilcisi sempozyumu yoğun ilgi ile takip etti.