(MOSDER), (EFIC) Toplantısında Sektör Dernekleriyle Bir Araya Geldi!

Avrupa Mobilya Üreticileri Birliği (EFIC), Döngüsel Ekonomi’nin uygulanmasında Avrupa mobilya sektörünün karşılaştığı spesifik zorluklara ve fırsatlara dikkat çekmek amacıyla 27 Haziran Salı günü Brüksel’de üyelerini topladı. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER)’in katılım sağladığı toplantıda üyeler; mobilya sektörüyle ilgili fikirlerini, deneyimlerini ve en doğru uygulamaları tartışma ve paylaşma fırsatı buldu.

Avrupa Mobilya Sekötörü’nün tüm paydaşlarını bir araya getiren Avrupa Mobilya Üreticileri Birliği (EFIC), dünya ekonomisinin önemli taşlarından biri olan mobilya sektörünün karşılaştığı spesifik zorluklara ve fırsatlara dikkat çekmek amacıyla geçtiğimiz günlerde Belçika’nın başkenti Brüksel’de üyelerini topladı.

Öztaşkın: “Sürdürülebilir ekonomi günümüzün en önemli konusu”

Nuri Öztaşkın

Türkiye mobilya sektörünün yüzde 75’ini temsil eden MOSDER’in katılım sağladığı toplantıda üyeler, mobilya sektöründeki döngüsel ekonominin prensiplerini tartıştı. Bu farkındalıkla günümüz firmaları için döngüsel ekonominin önemli bir noktaya geldiğinin altını çizen MOSDER Başkanı Nuri Öztaşkın, “Günümüzün en önemli gündem maddesi sürdürülebilirlik. Dolayısıyla ekonominin de sürdürülebilir olması en önemli konu. Bu nedenle Türkiye mobilya sektörünün pozitif yönlü büyümesi ve gelişmesi için döngüsel ekonomiye önem vermeliyiz. Yani üretimden atık yönetimine, çevre yönetiminden kullanılan malzemeye kadar her şeyi detaylıca incelemek gerekmektedir. Dolayısıyla kaynakların mümkün olduğu kadar geri dönüşümden kazanılması ve atıkların mümkün olduğu kadar yeni kaynaklara dönüşebilmesi yönünde çalışmalıyız ki sektörün gelişimini destekleyelim. Çünkü bizim sektörün geleceği için fazlasını yapmamız gerekiyor ve panel endüstrisi de halihazırda yeni imalat teknolojilerine yatırım yapıyor” dedi.

Konferansta uygun politika kaldıraçlarının onarımı sırasındaki, yeniden üretim ve geri dönüşüm ile ilgili mevcut kısıtlamaları telafi edebileceği, işletme açısından brüt katma değer sağlayabileceği, çevreye etkilerin azaltılabileceği ve Avrupa’da istihdam oluşturulmasına katkıda bulunabileceği de tartışıldı. Döngüsel ekonomiye engel teşkil eden ‘Alev Geciktirici İçermeyen Mobilyaların Durumu’ hakkında bir sunuma da ev sahipliği yapan konferansta Kanserojen ve Mutajenler Hakkında bilgi paylaşımı yapıldı. Ayrıca mobilya sektöründe belirli maddeler için eşit sınır değerleri belirlendi. Buna göre; mobilya fabrikalarında sert ağaç tozları için eşik değeri 5 mg/m3’den 3 mg/m3 değerine çekildi.  Uzun süren müzakerelerin ardından varılan bu ortak payda için sert ağaç tozuna maruziyet sınır değerini yönergenin yürürlüğe girmesinin ardından beş yıllık süreyle 3 mg/m3 ve sonrası için de 2 mg/m3 değerine çekilmesine karar verildi. Türkiye’de ise bu oran 5 mg/m3