“Geçmişten Günümüze Piyalepaşa” Sergisi Açıldı

Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş devrinden başlayarak Cumhuriyet’e uzanan bir kültürel miras olan Piyalepaşa, yüzlerce yıllık tarihiyle günümüze konuk oluyor. Polat ve Piyalepaşa İstanbul sponsorluğunda, Beyoğlu Belediyesi işbirliği ile hayata geçirilen “Geçmişten Günümüze Piyalepaşa” Sergisi 19 Şubat-30 Mart 2016 tarihleri arasında Rahmi M. Koç Müzesi’nde tarih ve sanat sevenlerle buluşuyor.

İstanbul’un merkezinde yükselen yüzlerce yıllık bir Mimar Sinan eseriyle İstanbul’un altın çağında yoktan var edilen ve zamanında çiçeklerin bahçesi olarak anılan bir semt olan Piyalepaşa, hiç bilinmeyen hikâyesiyle günümüze yeniden konuk oluyor.

60 yıllık tecrübesiyle Polat markasının, Beyoğlu’nun en eski ve değerli semtlerinden Piyalepaşa’da hayata geçirdiği ‘Piyalepaşa İstanbul’, bölgenin tarihi mirasına sahip çıkıyor. Piyalepaşa İstanbul, Piyalepaşa semtine hakettiği iade-i itibarı geri kazandırmak üzere Beyoğlu Belediyesi’nin de katkılarıyla “Piyalepaşa Semt Tarihi Araştırması” projesini hayata geçirdi. Beyoğlu Belediyesi işbirliğiyle, Polat ve Piyalepaşa İstanbul sponsorluğunda hayata geçirilen sergi, 19 Şubat – 30 Mart 2016 tarihleri arasında “Geçmişten Günümüze Piyalepaşa” Sergisi Rahmi M. Koç Müzesi’nde tarih ve sanat sevenlerle buluşuyor.1456129051_Galeri_Alfa_Arsivi__2_

Sergide, Piyalepaşa semtinin ve kurucusu Piyale Paşa’nın hikâyesi kadar çeşitli dönemlerden izleri ve İstanbul’un en eski haritalarından bir kısmının da orijinalleri yer alıyor. Sergide yer alan nadide eserlere Akdeniz’in korsanları, Mimar Sinan’ın benzersiz dehası ve çiçek bahçelerinin görsel şöleni eşlik ediyor.

“Geçmişten Günümüze Piyalepaşa” Sergisi’nde İstanbul’un bilinen ilk haritası, kuşbakışı İstanbul panaromaları, bölgenin en güzel 16 parçalık panaromik gravür ve bakır baskı tekniğiyle yapılan İstanbul’un bilimsel haritasına kadar çeşitli yüzyıllara ait birçok eser yer alıyor. Uzun bir araştırma ve kaynak taraması sonrasında ortaya çıkan sergide yolu İstanbul’dan geçen önemli haritacıların ve ressamların arşivlerinden de derlemeler yer alıyor.

Sergi içerisinde yer alan özel bir alanda ise; sergide kullanılmayan haritalar ve bilgiler film olarak gösteriliyor. Filmde, Piyale Paşa, dönem ve semtle ilgili ilginç bilgiler veriliyor, dönem haritaları büyük boy ekranda izleyicilerle buluşuyor.

İstanbullular yüzyıllar öncesine tanıklık edecek

Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş devrinden başlayarak Cumhuriyet’e uzanan bir kültürel miras olan Piyalepaşa, kendine özgü tarihi kimliği olan ve beş yüz yıldır süregelen bir yerleşim geleneği olmasına rağmen ihmal edilmiş değeri unutulmuş bir hazine. Tarihi 500 yıl öncesine dayanan semtin geçmişi Kanuni Sultan Süleyman dönemine kadar uzanıyor. Kanuni’nin emriyle Kaptan-ı Derya tarafından kurulan Piyalepaşa, ismini de önemli zaferler kazanmış bir denizci olan Piyale Paşa’dan almıştır.

1456129053_G__khan_Ak__ura_Damla___zl__er_1
Gökhan Akçura

Aynı zamanda Piyalepaşa’nın taşıdığı tarihsel miras, “Geçmişten Günümüze Piyalepaşa” kitabı ile gözler önüne seriliyor. Bir yılı aşkın süren araştırma sonucunda ortaya çıkan ve araştırmacı-yazar Gökhan Akçura tarafından kaleme alınan “Geçmişten Günümüze Piyalepaşa” albüm & kaynak kitapları, bölgenin hikâyesini gün yüzüne çıkarıyor. Kitaplar, 19 Şubat tarihi itibarıyla online sitelerde satışa sunulurken, 29 Şubat’tan itibaren ise raflarda yerini alacak.